Het echtscheidingsconvenant

Wat is het echtscheidingsconvenant precies? Een echtscheidingsconvenant is een essentieel document dat wordt opgesteld tijdens het proces van een echtscheiding, waarin de afspraken tussen beide ex-partners worden vastgelegd. Dit document regelt verschillende aspecten van de scheiding, zoals de verdeling van bezittingen, financiën, eventuele alimentatie en zorgregeling voor kinderen. Het doel van een echtscheidingsconvenant is om helderheid te creëren en geschillen te voorkomen door duidelijke afspraken te maken over de gevolgen van de scheiding.

wat is het echtscheidingsconvenant

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een juridisch bindende overeenkomst tussen beide partners waarin zij afspraken vastleggen over de gevolgen van hun echtscheiding. Dit zorgt ervoor dat de scheiding op een ordelijke manier afgewikkeld wordt en zorgt voor een duidelijke verdeling van de verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Het convenant wordt opgesteld met behulp van een mediator, die ervoor zorgt dat de belangen van beide partners worden meegenomen en dat de afspraken op een eerlijke en evenwichtige manier tot stand komen. Het is een document dat bij de rechtbank moet worden ingediend en dat wordt goedgekeurd voordat de scheiding officieel kan worden uitgesproken.

De belangrijkste onderwerpen

  • Verdeling van bezit en vermogen
    • Bij een scheiding moeten alle gezamenlijke bezittingen en schulden worden verdeeld. Dit kan betrekking hebben op de woning(en), bankrekeningen, pensioenen, auto’s, meubels, en andere eigendommen.
    • Het is belangrijk dat de verdeling eerlijk en in overeenstemming is met de wet, en dat beide partijen akkoord gaan met de gemaakte afspraken.
    • Indien er een huwelijksgemeenschap bestaat, worden de bezittingen meestal gelijk verdeeld. Dit kan echter anders zijn als er sprake is van huwelijkse voorwaarden.
  • Alimentatie
    • Partneralimentatie: Indien een van de partners na de scheiding financieel in een andere positie verkeert, kan de andere partner verplicht worden om alimentatie te betalen. De hoogte en duur van de alimentatie worden vaak geregeld in het convenant.
    • Kinderalimentatie: Wanneer er (minderjarige) kinderen zijn moeten afspraken worden gemaakt over de bijdrage in hun onderhoud. De hoogte van de kinderalimentatie wordt gebaseerd op de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders.
  • Zorg- en contactregeling voor kinderen (Ouderschapsplan
    • Indien er (minderjarige) kinderen zijn, moet er een zorgregeling worden opgesteld. Dit houdt in dat wordt bepaald bij wie de kinderen gaan wonen, hoe vaak ze contact hebben met de andere ouder en welke rol iedere ouder speelt in de opvoeding van het kind.
    • Deze regeling wordt altijd vastgesteld in het belang van het kind, met als uitgangspunt dat beide ouders een actieve rol blijven spelen in het leven van hun kinderen, indien dit mogelijk en wenselijk is.
  • Pensioenverdeling
    • Bij een echtscheiding moet het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk vaak worden verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de zogenaamde “verevening” van het pensioen.
    • De partner die geen of minder pensioen heeft opgebouwd, kan aanspraak maken op een deel van het pensioen van de andere partner.
  • Woning
    • De verdeling van de woning is een belangrijk punt van aandacht. Soms wordt de woning verkocht, maar het kan ook zijn dat één van de partners de woning overneemt. Afspraken over wie er in de woning blijft wonen en onder welke voorwaarden moeten duidelijk worden vastgelegd.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. 7 stappenplan scheiden

Hoe wordt het echtscheidingsconvenant opgesteld?

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant begint vaak met een gesprek tussen beide partners. Tijdens dit gesprek worden de verschillende zaken besproken die geregeld moeten worden, zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie en zorgregeling voor kinderen. Dit kan het beste gebeuren met de hulp van een mediator, die onpartijdig is en ervoor zorgt dat de belangen van beide partijen gelijk worden behandeld.

De mediator helpt om een oplossing te vinden voor de verschillende onderwerpen, en zodra er overeenstemming is, wordt door de mediator het convenant opgesteld. Dit document bevat gedetailleerde informatie over de afspraken die zijn gemaakt. Het convenant wordt vervolgens door beide partners ondertekend en ingediend bij de rechtbank voor goedkeuring.

Wat klanten over ons zeggen

“Prettige samenwerking, alles stap voor stap. Prettig, duidelijke afspraken. Zoekt naar oplossingen denkt mee.”
★★★★

“Wij hebben het als fijn ervaren. Goede uitleg. Een fijn luisterend oor. Iemand die mee denkt in de situatie en vooral eerlijkheid. Wij raden ze met een score van 10 AAN.”
★★★★★

Waarom is een convenant belangrijk?

Een echtscheidingsconvenant biedt beide partners duidelijkheid en zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheden of conflicten ontstaan na de scheiding. Het voorkomt dat er achteraf discussie ontstaat over de verdeling van bezittingen, alimentatie of de zorg voor de kinderen.

Daarnaast heeft het convenant juridische kracht. Dit betekent dat, wanneer een van de partners zich niet aan de afspraken houdt, de andere partner juridische stappen kan ondernemen. Het convenant biedt dus zowel de noodzakelijke bescherming als de transparantie die nodig is om de scheiding op een correcte en efficiënte manier af te wikkelen.

Kan een echtscheidingsconvenant later veranderd worden?

In sommige gevallen kunnen de afspraken in een echtscheidingsconvenant na de scheiding worden aangepast. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een verandering optreedt in de financiële situatie van een van de partners, of als de zorgregeling voor kinderen moet worden aangepast omdat de omstandigheden zijn veranderd. Eventuele wijzigingen moeten altijd opnieuw worden vastgelegd en goedgekeurd door de rechtbank.

Is het verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen?

Over het algemeen is het niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. De enige situatie waarin een convenant wel verplicht is, is wanneer jullie de scheiding gezamenlijk aanvragen en er geen kinderen uit het huwelijk zijn. Het convenant biedt duidelijkheid over de verdeling van bezittingen, alimentatie en zorg voor kinderen, wat voorkomt dat er later misverstanden of conflicten ontstaan. Een ouderschapsplan is wel verplicht als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, het is belangrijk dat er afspraken worden gemaakt over de zorgregeling.

Het convenant biedt een formeel kader voor deze afspraken, dat door de rechtbank kan worden goedgekeurd. In sommige gevallen, zoals bij het aanvragen van partner- of kinderalimentatie, kan de rechtbank een convenant zelfs vereisen. Het is dus verstandig om een echtscheidingsconvenant op te laten stellen, zodat beide partijen op een gestructureerde en juridische manier verder kunnen.

Jullie toekomst

Een echtscheidingsconvenant is een essentieel onderdeel van het scheidingsproces, waarbij belangrijke afspraken tussen beide partners worden vastgelegd. Dit document zorgt ervoor dat alle aspecten van de scheiding, zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie en zorg voor de kinderen, op een eerlijke en juridische manier worden geregeld.

Het is verstandig om de hulp van een mediator in te schakelen bij het opstellen van dit convenant, zodat beide partners op een respectvolle en evenwichtige manier tot afspraken kunnen komen die voor hen beide werken. Het uiteindelijke doel is om een echtscheiding op een ordelijke, duidelijke en juridisch correcte manier af te wikkelen, zodat beide partners verder kunnen met hun leven zonder onnodige complicaties. Heb je nog een vraag? Of wil je misschien een gratis kennismakingsgesprek met één van onze mediators? Neem dan contact op.

Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button