Sinds 2009 is het verplicht voor ouders om bij scheiding een ouderschapsplan te maken. Niet alleen wanneer je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, maar ook voor samenwonenden.
De reden waarom het verplicht is gesteld, is omdat het zo belangrijk wordt gevonden dat de kinderen zo min mogelijk de dupe zijn van jullie scheiding.
Er wordt vaak gezegd “je bent straks niet meer elkaars partner, maar je blijft wel altijd de ouders van je kinderen”, en zo is het natuurlijk ook. Je zult altijd met elkaar te maken blijven hebben, waar het gaat om jullie kinderen.
Afspraken met elkaar maken, veel communiceren en informatie uitwisselen, dit alles met betrekking tot jullie kinderen. In een ouderschapsplan leg je vast hoe je dat doet, en waarover.
Het is belangrijk om steeds te denken in het belang van jullie kind. Waar heeft je kind behoefte aan? Wat past er bij de leeftijd? Je kind centraal stellen. Ga je vastleggen dat je kind in de zomervakantie 3 weken aaneensluitend bij jou is en 3 weken bij de ander, zodat je een verre reis kunt maken? Of heeft je kind er misschien moeite mee (de eerste jaren) om de andere ouder zo lang niet te zien? En is het dan niet verstandiger om daar rekening mee te houden en voor de eerste jaren steeds om de andere week af te spreken, of bijvoorbeeld 2 weken maximaal aaneensluitend? Je eigen belang tegenover het belang van je kind.
Wat wordt er vastgelegd in het ouderschapsplan?
Je legt in principe alles vast wat in het belang is van jullie kinderen. Daarom is een ouderschapsplan ook maatwerk; ieder kind is immers anders!
Toch zijn er een aantal punten die eigenlijk altijd wel terugkomen in het ouderschapsplan. Onze mediators bespreken deze zaken met jullie;
- De zorgverdeling; op welke dagen van de week is jullie kind bij de ene ouder, en wanneer is het bij de andere. Om de hoeveel weken herhaalt zich dat?
- Halen en brengen; wie haalt en brengt en hoe laat? Hebben de kinderen dan al gegeten? Wat als de ene ouder verder weg gaat wonen? Wat als een van de ouders ziek wordt?
- Verdeling rondom vakanties en feestdagen; hoe zijn de werkroosters en het aantal vakantiedagen
Verjaardagen; van de kinderen, de ouders, opa en oma? - Op welke manier gaan jullie elkaar informeren over de kinderen: telefoon, per mail, of toch persoonlijk?
- Over welke onderwerpen informeren? zaken die spelen in het gezin (huisregels, zakgeld etc), school; ouderavonden, keuze voor school, over de familie, de sporten van de kinderen, alles wat betrekking heeft op het welzijn van jullie kinderen
Kinderen betrekken bij het ouderschapsplan
Bepalen kinderen wat er in het ouderschapsplan komt? Nee, dat bepalen jullie; jullie zijn namelijk verantwoordelijk. Echter, afhankelijk van de leeftijd van jullie kinderen, is het wel belangrijk je kind bij het ouderschapsplan te betrekken. Dat is ook verplicht bij wet.
Onze mediators kunnen een apart kindgesprek hebben met de kinderen door als onafhankelijke derde ze uit te nodige om te vertellen wat hun ideeën zijn over de afspraken in het ouderschapsplan. Ook kunnen kinderen zo hun verhaal kwijt over de scheiding.
Als je kinderen nog klein zijn, dan willen ze vooral weten wanneer ze bij welke ouder zijn (de zorgverdeling) en met wie (en waar naar toe!) ze op vakantie gaan en hoe de feestdagen er uit zien. Misschien wel 2 keer sinterklaascadeautjes? De behoefte aan duidelijkheid en veiligheid is dan groot.
Naarmate jullie kind ouder wordt, worden ook de vragen anders. Misschien gaat je kind binnenkort liever met eigen vrienden of vriendinnen op vakantie. Gaat het niet meer mee naar iedere verjaardag. Misschien wil jullie kind zelf bepalen of het die dag bij de vader of de moeder eet en slaapt. Dus het betrekken van jullie kinderen bij het ouderschapsplan, misschien ook als jullie er tussentijds naar kijken, zorgt ervoor dat de afspraken tussen jullie onderling en die tussen jullie en de kinderen, makkelijker na te komen zijn. Het voorkomt problemen.
Het ouderschapsplan wordt gemaakt totdat jullie kind 18 is. Ook daarna is het belangrijk om goede afspraken te maken, maar die maken jullie dan veelal rechtstreeks met jullie dochter of zoon.
Door een goed en zorgvuldig opgezet ouderschapsplan te maken, laat je jullie kinderen zien dat je, ook na de scheiding, er samen alles aan willen doen om de zorgtaak die jullie als ouders hebben, serieus te nemen.
Jullie mediator denkt graag met jullie mee bij het maken van een passend ouderschapsplan en geeft jullie praktische tips, waardoor afspraken makkelijker uit te voeren zijn.
Kosten mediation ouderschapsplan
Het ouderschapsplan opstellen samen met onze mediators is onderdeel van het hele scheidingsproces en valt dus onder het all-in tarief.
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →
Respectvol ouderschap
Ook is het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan, respectvol ouderschap noemen we dat. Samen met de mediator bespreken jullie hoe jullie met elkaar om willen gaan als bijvoorbeeld één van beiden een nieuwe partner krijgt. Na hoeveel tijd vertellen jullie dat elkaar? En wanneer vertellen jullie dat aan de kinderen? En op welke manier? Dit is vaak een gevoelig onderwerp en heeft tijd en aandacht nodig.
Een ander aspect van respectvol ouderschap is hoe je over elkaar praat. Misschien ben je nog boos op die ander, de relatie is immers net over. Hoe zorg je er voor dat je kinderen niets merken van jouw boosheid zonder dat zij het idee hebben dat zij ervan de oorzaak zijn? Kinderen blijven altijd loyaal naar beide ouders. Dus negatief spreken over die andere ouder is not-done.
Sterker nog; het komt jullie kind ten goede wanneer je het contact met de andere ouder alleen maar aanmoedigt, positief over die ander blijft praten…hoe moeilijk dat soms misschien ook is.
Financiële afspraken in het ouderschapsplan
Het grootste deel van het ouderschapsplan gaat over de zorg, communicatie en praktische afspraken. Echter ook de financiële zaken rondom jullie kind vinden jullie er in terug.
Er wordt berekend wat de uitgaven waren voor jullie kind toen jullie nog samen waren; de behoefte. Vervolgens kijken we of jullie voldoende draagkracht hebben om er ook in de toekomst voor te zorgen dat jullie kind niets tekort komt. Naast dat jullie in je eigen nieuwe woonsituatie kosten maken voor jullie kind, moet de één misschien een bijdrage betalen aan de ander, omdat die nu eenmaal meer zorgt voor het kind of omdat die minder te besteden heeft. Dit wordt verder uitgelegd onder het hoofdstuk kinderalimentatie.
Jullie mediator van Resolve Visie maakt de berekeningen voor jullie, legt deze uit en bespreekt de opties.
Niet alleen kijken we naar de uitgaven, maar ook of jullie in de nieuwe situatie (blijven) sparen voor jullie kind. Ook dit leggen we vast.
Ouderschapsplan herzien
“We hebben destijds een ouderschapsplan gemaakt en inmiddels staat er een dikke laag stof op”. Dat hoeft niet te betekenen dat het plan nooit is uitgevoerd. Het kan namelijk ook erg goed nieuws zijn.
Als alles prima verloopt in het gezamenlijk opvoeden van jullie kinderen na de scheiding, als jullie kind goed in het vel zit en jullie prima met elkaar communiceren. De zorgverdeling prima is en misschien zelfs mondeling tussentijds door jullie aangepast. Als je zonder zorgen verder kunt en er geen spanningen zijn; dan heb je het ouderschapsplan ook niet meer nodig!
Het ouderschapsplan haal je er namelijk bij, wanneer de communicatie tussen jullie (tijdelijk) wat stroever verloopt. Als je merkt dat er spanningen zijn bijvoorbeeld. Of wanneer er onduidelijkheid is over wat er met betrekking tot de vakanties ook al weer was afgesproken.
Dan is er een reden om het ouderschapsplan weer uit de kast te halen en afspraken te herzien.
Daarnaast worden kinderen groot en naarmate ze groter worden, veranderen ook hun behoeften. Het is niet meer zo belangrijk om vast te leggen wie de oppas is, maar misschien wel hoe laat ze thuis mogen komen in het weekend. Of vanaf welke leeftijd ze een tatoeage mogen bijvoorbeeld.
Om die redenen spreken sommige ouders in het plan af dat ze in ieder geval ieder jaar, bijvoorbeeld na de zomervakantie, even bij elkaar willen zitten om na te gaan of alle punten die in het ouderschapsplan staan, nog kloppen en om deze eventueel te herzien.
Moet zo’n herzien ouderschapsplan dan weer naar de rechtbank? Nee, natuurlijk niet. Jullie kunnen zelf bepalen wat je verandert en op welke manier. Misschien wel handig om de wijzigingen bijvoorbeeld in een email naar elkaar te bevestigen, dan ligt het ook vast.
Wat klanten over ons zeggen
“We waren erg tevreden over het hele traject.”
Altijd een mediator bij jullie in de buurt
Resolve helpt jullie, als onpartijdige en deskundige mediators, om jullie scheiding zorgvuldig af te handelen. Samen regelen wij jullie scheiding van A tot Z. We doen dit op een persoonlijke en betrokken wijze.
[freehtml5map id=”1″]