Pensioen bij scheiding

Pensioen bij scheiding

Hoe maak je goede afspraken over jullie pensioenen?

Pensioen bij scheiding

Pensioen bij scheiding

Wat vaak bij een scheiding vergeten wordt is het opgebouwde ouderdomspensioen. We krijgen dan ook geregeld de vraag of hier tijdens de scheiding meteen afspraken over gemaakt moeten worden. Het pensioen klinkt vaak nog erg ver weg, dus er wordt gedacht dit ook wel later kan.

Tijdens de mediationgesprekken bespreken we wat de wederzijdse rechten en plichten zijn, daar hoort ook het ouderdomspensioen bij. In de wet, verevening pensioenrechten bij scheiding, staat dat je recht hebt op de helft van het opgebouwde pensioen tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap van je partner. Het is dus wel echt belangrijk dat je hier goede afspraken over maakt, het kan hierbij om behoorlijk hoge bedragen gaan. Belangrijk is om dit nu goed vast te leggen, zo hoef je je hier later geen zorgen over te hebben.

Dit geldt alleen voor het ouderdomspensioen wat is opgebouwd bij je werkgever. Als je pensioen opgebouwd hebt in je eigen onderneming, is het de vraag of dit is ondergebracht bij een verzekeraar, of in de eigen onderneming zit. Is dit op privé basis, of is echt sprake is van een ouderdomspensioen vergelijkbaar bij een werkgever?

Wat heb ik aan pensioen opgebouwd?

Als eerste maken onze mediators inzichtelijk wat er nu aan pensioen is opgebouwd. Je krijgt meestal jaarlijks een overzicht van het pensioenfonds waarin staat wat er tot nu toe is opgebouwd en wat er maximaal te bereiken is aan ouderdomspensioen. Echter wat die bedragen nu precies inhouden, zeker nu bij de scheiding, is voor veel mensen een raadsel. Om samen goede afspraken te maken is het dus van belang om te weten wat er nu precies staat.

Als dit duidelijk is bespreken we met jullie de mogelijkheden om het pensioen te verevenen. Er zijn verschillende opties:

  • Standaardverevening, het opgebouwde pensioen van jullie allebei wordt 50/ 50 verdeeld
  • Afwijkend vereveningsdeel, jullie kiezen voor een andere verdeelsleutel, bijvoorbeeld 65/ 35
  • Conversie, de opgebouwde pensioenaanspraken worden omgezet naar een eigen pensioenaanspraak, je bent dan niet meer afhankelijk van wanneer je partner met pensioen gaat. Dit is vooral belangrijk bij een groot leeftijdsverschil.
  • Jullie mogen er ook voor kiezen om het pensioen niet te verevenen, dus af te wijken van de wet pensioenverevening bij scheiding. Zeker wanneer je allebei ongeveer evenveel pensioen hebt opgebouwd kan dit een passende keuze zijn.

Zodra je het samen eens bent over hoe jullie om willen gaan met het pensioen bij scheiding, leggen we de gemaakte afspraken vast in het convenant. Onze mediators vullen het formulier voor de pensioenverevening voor jullie in, het enige wat jullie zelf in hoeven te vullen is de datum van de definitieve scheiding. Vervolgens versturen jullie dit formulier naar het pensioenfonds, dit moet binnen twee jaar

Ook jullie pensioenen zijn bij ons in goede handen, we geven je uitgebreide voorlichting en alles wordt vastgelegd. Zo heb je ook zaken voor later goed geregeld

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Partnerpensioen bij de scheiding

Bij de financiën van een scheiding worden er niet alleen afspraken over het ouderdomspensioen gemaakt, maar ook over het partnerpensioen (ook wel nabestaandenpensioen genoemd). Wat is dit? Het partnerpensioen is het pensioen, dat wordt uitgekeerd aan de (ex) partner als de pensioengerechtigde komt te overlijden. Voor de kinderen is er een apart nabestaandenpensioen.

Wat klanten over ons zeggen

“In deze moeilijke situatie toch een prettig gevoel over de afhandeling van de scheiding.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.

Partnerpensioen bij scheiding

Als je gaat scheiden wordt het partnerpensioen, wat tijdens het huwelijk als waarde is opgebouwd bij de pensioenverzekeraar, een bijzonder partnerpensioen. Dit betekent dat de ex-partner nog recht heeft op een (deel) van het bijzonder partnerpensioen.

  • Voor wie? Zowel bij een echtscheiding, als bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.
  • Hoeveel? Het bedrag dat is opgebouwd aan bijzonder partnerpensioen kan worden opgevraagd bij de pensioenverzekeraar.
  • Wanneer wordt dit uitgekeerd? Als de ex-partner overlijdt.
  • Andere afspraken? Je kunt bijvoorbeeld afzien van het bijzonder partnerpensioen. Dit moet dan wel in het convenant worden vastgelegd.

Het partnerpensioen kan ook op risicobasis verzekerd zijn. In dit geval is er geen waarde opgebouwd en wordt er dus niets uitgekeerd aan partnerpensioen bij het overlijden van de ex-partner.

Het reserveren van het bijzonder partnerpensioen houdt in dat een eventuele nieuwe partner niet het hele partnerpensioen krijgt, er gaat namelijk al een deel naar de ex-partner. Ook over het partnerpensioen maakt onze mediator samen met jullie goede afspraken, zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Lees hier wat mediation inhoud.

Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button