Samenwonen en uit elkaar

Samenwonen en uit elkaar

Samen met de mediators van Resolve Visie worden goede afspraken gemaakt over samenwonen en uit elkaar gaan.

Samenwonen en uit elkaar

Als je samenwoont en uit elkaar gaat, komen dezelfde zaken op je af, als bij een scheiding van gehuwde stellen. Emoties kunnen hoog oplopen en praktische zaken moeten worden geregeld.
Wettelijk en juridisch gezien is er echter sprake van een andere situatie. Bij een scheiding tussen samenwonenden is niets automatisch geregeld. Terwijl er wel vaak gezamenlijke aankopen zijn gedaan zoals een woning, inboedel, vermogensopbouw of gezamenlijke schulden zijn aangegaan. Ook bij een geregistreerd partnerschap ontbinden zijn er weer specifieke regels.

Samenlevingscontract

Wanneer er een samenlevingscontract is opgesteld is het van belang welke zaken daarin zijn vastgelegd. Zoals afspraken over inboedel, pensioen, gezamenlijke woning en de financiën. Met onze scheidingsmediators wordt alles besproken, zodat je goed inzicht krijgt in wat er verder geregeld en vastgelegd met worden.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Als er geen samenlevingscontract is

Als er over bepaalde onderwerpen niets is vastgelegd of als er geen samenlevingscontract is, worden met jullie de zaken besproken, die voor jullie relevant zijn. Ook wordt je voorgelicht over de rechten en plichten en mogelijkheden. Denk aan de zorg voor jullie kind(eren), de financiën en woning. Uitgangspunt is dat er passende afspraken worden gemaakt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en voor kinderen in het ouderschapsplan. Voor samenwoners geldt, dat de ontbinding van de samenleving niet bij de rechtbank hoeft te worden ingediend.

Samenwoners en kinderen

Zijn er minderjarige kinderen en hebben jullie gezamenlijk het ouderlijk gezag, dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden alle afspraken rondom de opvoeding en de zorgverdeling van jullie kinderen vastgelegd. Ook wordt er een alimentatieberekening gemaakt en de gemaakte afspraken hierover worden in het ouderschapsplan opgenomen.

Wat klanten over ons zeggen

“Zeer professionele houding. Het voelde vanaf het kennismakingsgesprek al meteen heel erg vertrouwd aan. Zeker een aanrader, in een toch al moeilijke periode.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.