Samenwonen en uit elkaar

Samenwonen en uit elkaar

Samen met de mediators van Resolve Visie worden goede afspraken gemaakt over samenwonen en uit elkaar gaan.

Samenwonen en uit elkaar

Ben je op zoek naar begeleiding bij de beëindiging van jullie samenleving, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Steeds meer mensen kiezen voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk. Dit zien wij terug in onze praktijk. Wij begeleiden al jarenlang mensen die samenwonen en uit elkaar gaan.

Het komt daarbij regelmatig voor dat men zich pas bij het uit elkaar gaan realiseert dat er vooraf geen goede afspraken zijn gemaakt. Gelukkig is het mogelijk om dit, als jullie het daarover eens zijn, tijdens de mediation “te repareren”. Wij hebben ons gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die samenwonen en uit elkaar gaan, met of zonder samenlevingscontract. Ter informatie hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor jullie op een rijtje gezet.

Uit elkaar met samenlevingscontract

Gaan jullie uit elkaar met een samenlevingscontract dan is het van belang welke zaken daarin zijn vastgelegd. Zoals afspraken over inboedel, pensioen, gezamenlijke woning en de financiën. Met onze scheidingsmediators wordt alles besproken, zodat je goed inzicht krijgt in wat er verder geregeld en vastgelegd met worden.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Uit elkaar zonder samenlevingscontract

Als er over bepaalde onderwerpen niets is vastgelegd of als er geen samenlevingscontract is, worden met jullie de zaken besproken, die voor jullie relevant zijn. Ook wordt je voorgelicht over de rechten en plichten en mogelijkheden. Denk aan de zorg voor jullie kind(eren), de financiën en woning. Uitgangspunt is dat er passende afspraken worden gemaakt. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en voor kinderen in het ouderschapsplan. Voor samenwoners geldt, dat de ontbinding van de samenleving niet bij de rechtbank hoeft te worden ingediend.

Proces en kosten

Hoewel het proces van samenwonen en uit elkaar gaan veel overeenkomsten kent met een echtscheidingsprocedure, zijn er ook wezenlijke verschillen. Een gerechtelijke procedure kán achterwege blijven, mits jullie samen tot goede afspraken komen. Dit bespaart jullie kosten. 

Een beëindiging van een samenleving vereist nóg meer maatwerk dan een echtscheiding. Dit geldt voor zowel de dienstverlening als het tarief. In het kosteloze kennismakingsgesprek kan de mediator een prijsopgave doen. Zowel een pakketprijs als een uurtarief behoort tot de mogelijkheden.

Wat klanten over ons zeggen

“Zeer professionele houding. Het voelde vanaf het kennismakingsgesprek al meteen heel erg vertrouwd aan. Zeker een aanrader, in een toch al moeilijke periode.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.

Uit elkaar met kinderen 

Erkenning en gezag voor jullie kinderen is niet automatisch geregeld! Er gelden rechten en plichten en jullie dienen een ouderschapsplan op te stellen waarin, naast afspraken over de omgang, ook financiële afspraken over de verdeling van de kosten van de kinderen worden vastgelegd. De mediator begeleidt de gesprekken, legt afspraken vast en zal een kinderalimentatieberekening maken. De kinderen dienen ook betrokken te worden. Met de mediator bespreken jullie hoe hier invulling aan te geven.

Verdeling van het vermogen

Jullie zullen afspraken moeten maken over de verdeling van gezamenlijke bezittingen en schulden. Hebben jullie wellicht afspraken gemaakt in een samenlevingscontract? Een veelvoorkomende situatie is dat vermogens vermengd zijn, bijvoorbeeld doordat met privé vermogen is geïnvesteerd in gezamenlijk vermogen (de woning?) of het privévermogen van de ander. Welke regels zijn van toepassing? Samen met de mediator inventariseren jullie de situatie. Dit brengt rust en overzicht en helpt jullie om eigen standpunten in te nemen en vervolgens met elkaar tot oplossingen te komen. 

Partneralimentatie en pensioen

Er bestaat geen wettelijke onderhoudsverplichting naar elkaar (partneralimentatie) bij het samenleven en uit elkaar gaan. Ook is de Wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) niet op jullie van toepassing, waardoor aanspraken op ouderdomspensioen niet verdeeld hoeven te worden. 

Doet dit recht aan jullie situatie en de wijze waarop jullie werk- en zorgtaken tijdens de samenleving hebben verdeeld? Mogelijk komen jullie tot andere afspraken. En hoe zit het eigenlijk met het bijzondere partnerpensioen? Jouw mediator neemt je bij de hand en leidt je door dit oerwoud van moeilijke, maar belangrijke vragen. 

Uit elkaar gaan en hulp van de mediator

Veel mensen denken dat het eenvoudig is om het samenwonen te verbreken, in ieder geval simpeler dan een huwelijk. Dit klopt voor de juridische afwikkeling, want je hoeft niet langs een rechter. Maar voor het mediation-gedeelte geldt vaak het tegendeel. Als je gaat scheiden is er veel wettelijk geregeld, als je je samenleving verbreekt, is dat niet het geval en ligt er dus de uitdaging om zelf een mening te vormen over veel onderwerpen. Jouw mediator helpt je daarbij en bewaakt dat er geen belangrijke onderwerpen worden vergeten. 

Plan een vrijblijvende kennismaking

De gevolgen van een beëindiging van een samenleving moeten jullie dus niet onderschatten. Het bovenstaande geeft jullie alvast een indruk en maakt duidelijk waarom het belangrijk is om een deskundige mediator te betrekken. In het gratis kennismakingsgesprek is ruimte voor al jullie vragen en worden verwachtingen qua dienstverlening en tarief op elkaar afgestemd. De mediator komt ook voor het kennismakingsgesprek gewoon bij u thuis langs. 

TIP: Als jullie dat op prijs stellen kan de mediator op voorhand jullie samenlevingscontract doornemen, zodat belangrijke aandachtspunten in het gesprek aan de orde komen.  

Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button