Ik wil scheiden maar heb geen woning

“Ik wil scheiden maar heb geen woning” is een veelvoorkomende uitdaging voor mensen die hun relatie willen beëindigen maar geen eigen plek hebben om naartoe te gaan. Scheiden is al een ingrijpend proces, het ontbreken van een nieuwe woonplaats maakt de situatie nog complexer. Vragen zoals “Waar ga ik naartoe?”, “Wie kan mij helpen met een tijdelijke woonruimte?” en “Wat zijn mijn rechten?” komen vaak naar voren. Gelukkig zijn er oplossingen en instanties die hulp bieden. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden, welke hulp beschikbaar is en hoe een mediator je verder kan helpen in dit proces.

Waar moet je beginnen?

Het besluit om te scheiden zonder dat je al een woning hebt, kan stressvol zijn, vooral als je geen idee hebt waar je naartoe moet. De eerste stap is om inzicht te krijgen in je financiële situatie en de woonopties die voor je beschikbaar zijn. Vraag jezelf af: heb je voldoende financiële middelen voor een zelfstandige woning, of is tijdelijke huisvesting nodig? Of kom je in de sociale huur terecht? Heb je mogelijk recht op urgentie? Een mediator kan inzicht geven in de kosten en mogelijkheden rondom huisvesting, ook weet de mediator de juiste hulpinstanties te vinden.

Een belangrijk startpunt is het oriënteren op tijdelijke woonopties. Het zoeken naar familie of vrienden om tijdelijk bij te verblijven, of het inschrijven bij woningcorporaties. Ook kun je mogelijk recht hebben op huursubsidie of andere toeslagen als je in een zelfstandige (sociale) huurwoning gaat wonen.

Kwetsbare situaties

In kwetsbare situaties, zoals bij huiselijk geweld of verslavingsproblematiek, kan het vinden van een nieuwe woning extra urgent worden. In dergelijke gevallen kan het niet veilig of wenselijk zijn om nog langer in dezelfde woning te blijven, zeker als er (minderjarige) kinderen in het spel zijn. Voor mensen die vanwege een gewelddadige of onveilige thuissituatie moeten vertrekken, zijn er organisaties zoals de Blijf van mijn Lijf-huizen, waar slachtoffers tijdelijk op een veilige plek kunnen verblijven en begeleid worden in het opbouwen van een nieuwe toekomst. Deze opvanglocaties bieden naast onderdak, ook ondersteuning bij het regelen van juridische zaken en helpen bij het vinden van permanente huisvesting.

Wat gaat er gebeuren met de woning?

Wie de scheiding initieert, is natuurlijk niet degene die persee de woning moet verlaten. Bij een scheiding is de woning juist een belangrijk onderdeel van de verdeling van gezamenlijke bezittingen. Of een van de partners de woning moet verlaten, hangt af van een aantal factoren, zoals eventuele huwelijkse voorwaarden, eigendomsrechten, financiële mogelijkheden en de woonsituatie van eventuele kinderen. Een mediator kan helpen om de rechten en mogelijkheden rondom de woningverdeling goed inzichtelijk te maken en helpt jullie zoeken naar een eerlijke oplossing. Of jij nu de scheiding initieert, er zijn geen wettelijke verplichtingen die bepalen dat jij de woning moet verlaten zodra de scheiding in gang wordt gezet.

Tijdelijke huisvesting

Tijdelijke huisvesting is vaak de eerste oplossing waar mensen aan denken als ze willen scheiden maar nog geen woning hebben. Voor sommige mensen is het mogelijk om tijdelijk bij familie of vrienden te verblijven, maar dat is natuurlijk geen oplossing voor de lange termijn. Daarom is het goed om ook te kijken naar andere opties, zoals:

  • Anti-kraakwoningen: Dit zijn tijdelijke woonplekken met lage huurkosten. Je woont er vaak op een flexibel contract, dus je kunt er terecht totdat je een definitieve oplossing hebt gevonden.
  • Woonruimte huren op basis van een kort huurcontract: Verhuurders bieden woonruimte aan met kortlopende contracten, speciaal bedoeld voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben.
  • Tijdelijke woonvoorzieningen: Het zou een optie kunnen zijn om tijdelijk te verblijven in een hotel of bijvoorbeeld op een vakantieparken. Echter is dit niet altijd toegestaan.

Een mediator kan met je meedenken over deze tijdelijke opties en je helpen de juiste contacten te leggen.

Een sociale huurwoning of de vrije sector?

Mogelijk kun je overwegen om je in te schrijven voor een sociale huurwoning. Dit kan echter een uitdaging zijn, aangezien de wachttijden voor sociale huurwoningen in veel gemeenten lang zijn. Toch is het belangrijk om je zo snel mogelijk in te schrijven, omdat dit je kansen vergroot naarmate je inschrijvingsduur langer wordt. Een belangrijke voorwaarden om recht te hebben op een sociale huurwoning is een vastgesteld maximaal inkomen, je mag dus niet te veel verdienen. Is dat wel het geval? Dan kom je in de vrije sector terecht.

In sommige gevallen kun je voorrang krijgen bij woningcorporaties, bijvoorbeeld als je een urgentieverklaring kunt aanvragen. Een urgentieverklaring is een document waarmee je kunt aantonen dat je door omstandigheden – zoals een scheiding – dringend een woning nodig hebt. Hiervoor moet je meestal een verzoek indienen bij je gemeente. De voorwaarden voor urgentie kunnen variëren, dus het is goed om je hierin te verdiepen en eventueel hulp te vragen aan een mediator of maatschappelijk werker.

Kom je terecht in de vrije sector? Dan wordt het financiële plaatje nog belangrijker. Ga je huren of kun je kijken naar een koopwoning? Hoe zit het dan precies met de hypotheek? Het is belangrijk om de juiste informatie te verzamelen.

Het belang van financiële planning

Naast het regelen van tijdelijke huisvesting is het essentieel om goed te kijken naar je financiële situatie. Bij een scheiding worden de gezamenlijke financiële verplichtingen, zoals een hypotheek of gezamenlijke schulden, vaak opnieuw verdeeld. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten, uitgaven, schulden en eigendommen.

Tijdens de scheiding kun je met hulp van een mediator de financiële verdeling inzichtelijk maken en bespreken wat dit voor je woonopties betekent. Daarnaast moet je in kaart brengen welke subsidies, toeslagen of financiële ondersteuning je kunt aanvragen, zoals huursubsidie, kinderbijslag of alimentatie.

Hulp van een mediator

Wil je scheiden maar heb je geen woning? Als je door de complexiteit van een scheiding geen idee hebt waar je moet beginnen, kan een mediator zoals ResolveVisie uitkomst bieden. Een mediator begeleidt de scheiding en helpt jullie samen in het maken van afspraken, zonder dat er direct een juridische procedure aan te pas komt.

ResolveVisie kan jullie niet alleen ondersteunen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en het regelen van de financiën, maar ook doorverwijzen naar instanties die specifiek hulp bieden bij het vinden van een woning. Denk hierbij aan maatschappelijk werk, woningcorporaties en gemeentelijke instanties. Een mediator kent vaak de juiste instanties en kan je ondersteunen in het proces, waardoor je sneller stappen kunt maken.

Scheiden met kinderen en geen woning: wat zijn de opties?

Wanneer je wilt scheiden en geen woning hebt, maar wel (minderjarige) kinderen, ontstaat er een andere situatie. Het is vaak in het belang van het kind dat de woonsituatie zo stabiel mogelijk blijft. Dit kan betekenen dat een van de partners tijdelijk in de gezamenlijke woning blijft, totdat er een oplossing is gevonden. In sommige gevallen kan een mediator helpen om samen tot een tijdelijk verblijf- of ouderschapsplan te komen, waarin vastgelegd wordt hoe de woonsituatie geregeld wordt en hoe de zorg voor de kinderen wordt verdeeld.

Ook bij het zoeken naar een nieuwe woning kan het hebben van kinderen invloed hebben op je situatie. Bij veel woningcorporaties of noodvoorzieningen krijgen alleenstaande ouders soms voorrang, of zijn er voorzieningen speciaal voor ouders met kinderen. In een dergelijk proces kan een mediator waardevolle ondersteuning bieden, vooral als er praktische vragen ontstaan.

De emotionele impact

Als je wil scheiden maar je hebt geen woning, kom je in een emotionele achtbaan terecht. Naast de praktische uitdagingen is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de emotionele kant van het proces. Je kunt gevoelens van onzekerheid en stress veroorzaken. Het is normaal om je overweldigd te voelen, vooral als je geen zicht hebt op een vaste verblijfplaats.

Probeer, ondanks de onzekerheden, een steunsysteem op te bouwen met vrienden, familie, of een professional. Zij kunnen je helpen omgaan met de emoties die gepaard gaan met scheiden. Ook een mediator kan hierin steun bieden, door rust en overzicht te creëren in het scheidingsproces en te helpen met realistische oplossingen voor de woonsituatie.

Je eigen plek vinden

Hoewel de eerste stappen vaak gericht zijn op tijdelijke oplossingen, is het belangrijk om ook na te denken over een langetermijnoplossing. Ga na wat je wensen zijn voor een eigen plek: wil je huren of kopen? Wat zijn de financiële mogelijkheden? Door een goed plan te maken en eventueel hulp in te schakelen bij een financieel adviseur of mediator, kun je toewerken naar een stabiele toekomst. Het wordt steeds lastiger om snel een woning te krijgen. Probeer daarom zo snel mogelijk de financiële situatie in kaart te brengen en op zoek te gaan.

Hoe nu verder?

De vraag “Ik wil scheiden maar heb geen woning” is voor veel mensen een lastig startpunt, maar er zijn oplossingen en instanties die kunnen helpen. Door inzicht te krijgen in je financiële situatie en je tijdelijk in te schrijven voor woonopties heb je een goede start gemaakt om een nieuw ’thuis’ te vinden. ResolveVisie biedt hierin een ondersteunende rol door je te helpen met het opstellen van afspraken en doorverwijzing naar de juiste instanties. Of je nu tijdelijk onderdak zoekt of op zoek bent naar een langetermijnoplossing, de juiste begeleiding kan een groot verschil maken. Aarzel niet om hulp te vragen en de mogelijkheden te onderzoeken – zo kun je uiteindelijk een nieuwe start maken op een plek die echt van jou is.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button