Scheiden met een koophuis

Onze mediators zorgen voor snel duidelijkheid over jullie woning

eigen woning bij de scheiding

Eén plek voor jullie eigen woning door onze samenwerking met Hypotheek Visie

logo hypotheek visie

Wij werken samen met Hypotheek Visie, om jullie te ondersteunen en te ontzorgen in al het regelwerk rondom jullie koophuis. Vaak word je van het kastje naar de muur gestuurd wanneer je, vanuit een scheiding, wilt weten wat je mogelijkheden zijn om de woning over te nemen of om een andere woning te kopen.

Door onze vaste samenwerkingspartner Hypotheek Visie krijg je al vroeg in het scheidingsproces duidelijkheid hierover.

Wat zijn de opties van het koophuis bij jullie scheiding?

Al vroeg in het scheidingsproces bespreken we met jullie de opties van het koophuis, te weten:

 • Eén van jullie blijf in het koophuis:
  hierbij is de vraag of het financieel mogelijk is dat één van jullie in het koophuis blijft en de hypotheek op zijn of haar naam krijgt. Hierbij zijn een aantal zaken van belang. Namelijk het inkomen van diegene die de woning over wil nemen en of er sprake is van partneralimentatie. Deze kan twee kanten opwerken. Als diegene die het koophuis wil overnemen, partneralimentatie ontvangt, kan diegene meer lenen. Als diegene juist partneralimentatie betaalt, kan diegene minder lenen. Bij 55 plussers wordt ook het pensioeninkomen meegenomen.
 • Verkoop van het koophuis:
  als het niet haalbaar of niet wenselijk is dat één van jullie in het koophuis blijft zijn er een aantal dingen te bespreken. Zoals: wie blijft er in de woning tot de verkoop en hoe gaan jullie in deze tijd om met de kosten van het koophuis?
 • Jullie blijven allebei (tijdelijk) eigenaar:
  oftewel de woning onverdeeld laten. Jullie zijn en blijven in deze situatie allebei volledig aansprakelijk voor de hypotheek. Wanneer kies je hiervoor? Als het niet haalbaar is dat één van jullie de woning op zijn of haar naam krijgt, maar je wilt wel de woning aanhouden voor bijvoorbeeld de kinderen. Als jullie kiezen voor deze opties moeten er goede afspraken worden gemaakt over de termijn die je afspreekt en hoe je omgaat met de kosten van de woning.

Samen met onze mediators maken jullie goede afspraken over jullie koophuis

Samen met jullie regelen wij de hele scheiding. Jullie koophuis is hierbij een belangrijk onderdeel. Wat jullie kunnen verwachten van onze mediators:

 • Je wordt goed geïnformeerd over de mogelijkheden van jullie koophuis bij de scheiding. De opties worden op een rijtje gezet en de voors en tegens worden besproken. Wat zijn jullie wensen en wat is praktisch haalbaar? Ook wordt besproken welke factoren van invloed zijn, denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de partneralimentatie bij het verkrijgen van de hypotheek op naam. Er wordt altijd gekeken naar het hele plaatje; dus wat heeft de keuze voor invloed op jullie beiden en bij kinderen wat is de invloed op hen.
 • Door onze samenwerking met Hypotheek Visie kunnen we zorgen voor korte lijnen. Jullie krijgen al vroeg in het scheidingsproces duidelijkheid: wij kunnen snel zorgen voor zekerheid over wat haalbaar is met jullie eigen koophuis én eventueel het kopen van een andere woning. De deskundige adviseurs van Hypotheek Visie kunnen vervolgens direct jullie hypotheek regelen. Veel documenten die al aangeleverd zijn in het scheidingsproces, heeft de hypotheekadviseur ook nodig. Deze hoef je dus niet nogmaals te verstrekken.
 • Alle afspraken worden goed vastgelegd. Bij overname van de woning wordt bijvoorbeeld vastgelegd hoe een eventuele over- of onderwaarde verdeeld wordt. Bij samen tijdelijk eigenaar van het koophuis blijven wordt vastgelegd hoe om te gaan met de hypotheeklasten.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Met scheiden in 7 stappen alles goed geregeld

Met scheiden in 7 stappen zorgen onze mediators ervoor dat jullie scheiding van begin tot eind goed wordt afgewikkeld. Hiervoor betalen jullie een all-in tarief, zodat er geen verrassingen achteraf over de kosten zijn. Hiervoor ontvangen jullie:

 • In gesprekken bij jullie aan tafel worden alle zaken besproken. Denk aan alimentatie, jullie koophuis, financiën en pensioen. Bij kinderen worden er goede afspraken over hen gemaakt en vastgelegd in het ouderschapsplan.
 • Omdat een scheiding ook veel impact op kinderen heeft, bieden wij apart met hen een kindgesprek aan. Dit is laagdrempelig en gewoon bij jullie thuis. Kinderen worden uitgenodigd om hun verhaal te vertellen en aan te geven wat zij belangrijk vinden.
 • Als er over alle zaken keuzes zijn gemaakt, worden de afspraken vastgelegd in juridische documenten. Onze vaste advocaat zorgt vervolgens voor de afwikkeling bij de rechtbank. Als dit is afgerond, is jullie scheiding volledig geregeld.

Wij bestaan uit een landelijk netwerk van mediators

Wij zijn een landelijk werkend buro en wij zijn gespecialiseerd in het regelen van scheidingen. Onze mediators komen bij jullie thuis om de scheiding in goed overleg van begin tot eind te regelen.

Bij een scheiding komt veel kijken en er zijn veel zorgen en vragen. Wat is mogelijk met ons koophuis? Kan ik hier blijven wonen? Hoe verdelen we de financiën? Hoe zit het met alimentatie? Hoe blijven we goed voor onze kinderen zorgen? Het kan lastig zijn om te bepalen waar je begint en ook kun je de informatie missen om goede keuzes te maken of om te bepalen welke stappen je moet zetten. Om deze reden is een mediator die jullie in dit hele proces begeleidt sterk aan te bevelen.

Wat klanten over ons zeggen

“Prettige samenwerking, alles stap voor stap. Prettig, duidelijke afspraken. Zoekt naar oplossingen denkt mee.”
★★★★

“Wij hebben het als fijn ervaren. Goede uitleg. Een fijn luisterend oor. Iemand die mee denkt in de situatie en vooral eerlijkheid. Wij raden ze met een score van 10 AAN.”
★★★★★

Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.