Ondersteuning in de onderlinge communicatie
De manier waarop jullie met elkaar communiceren, zit vaak vast in patronen. Doordat ik als onafhankelijke derde jullie beiden ondersteun, kan het gesprek meer op gang komen en soepeler verlopen. Iemand wordt bijvoorbeeld als hij/zij stil wordt of boos kijkt, uitgenodigd om aan te geven wat er speelt. Vaak zit er iets onder, wat boven tafel kan komen. Er kan bijvoorbeeld een bepaalde zorg of angst spelen over de toekomst. Door dit open te bespreken ontstaat er vaak begrip en rust.
Maak geen besluiten op basis van je emoties bij de scheiding
Neem geen overhaaste keuzes op basis van emoties die er spelen bij de scheiding. Het komt voor dat er vanuit een bepaalde emotie standpunten worden ingenomen om het scheidingsproces niet te frustreren. Zo heb ik geregeld meegemaakt dat iemand afstand deed van bepaalde zaken (zoals een deel van de overwaarde, spullen of spaargeld) of bepaalde rechten (zoals partneralimentatie of pensioen). Schuldgevoel is bijvoorbeeld een veelvoorkomende reden om dergelijke standpunten in te nemen.
Hoewel jullie zelf de regie hebben en opkomen voor je eigen belangen, is het wel aan mij als mediator Delfzijl om goed door te vragen naar de achterliggende gedachten. Ook wordt gecheckt of je je goed bewust bent van de gevolgen. Het is altijd de bedoeling dat de afspraken duurzaam zijn en dat jullie beiden toekomstperspectief hebben, ongeacht wie het initiatief voor de scheiding heeft genomen.