Loyaliteit bij kinderen
Hoe groter de kloof tussen scheidende ouders, hoe groter het loyaliteitsconflict van een kind zal zijn. Voor een kind is het onmogelijk om te moeten kiezen voor één van de ouders. Negatieve dingen over de andere ouder vertellen brengt het kind in een onmogelijke positie. Het kind wil de ene ouder steunen, maar wil de andere ouder ook weer niet afvallen. Een kind kan hierdoor bang worden; “ als ik tegen papa in ga, wordt hij dan ook boos op mij?”
Tip: laat een kind geen partij kiezen, praat als ouder met respect over de andere ouder, hoe boos of gekwetst je misschien ook bent. Een kind wil van allebei de ouders kunnen en mogen houden.
Hoe voorkom je een vechtscheiding?
Een vechtscheiding kent alleen maar verliezers, vooral als er kinderen bij betrokken zijn, moet dit altijd voorkomen worden. Het is erg belangrijk dat jullie met elkaar in gesprek blijven. Dit is dan ook mijn voornaamste taak als mediator Hoogkerk; gesprekken begeleiden en zoeken naar de gezamenlijke belangen.
Heel vaak wordt in het vrijblijvende kennismakingsgesprek aangegeven dat men samen alles netjes willen regelen. In deze gevallen is juist dát ook precies de uitkomst. Soms is er meer weerstand maar wil men toch proberen een vechtscheiding te voorkomen. In al deze situaties kan ik jullie begeleiden de scheiding goed af te ronden