Kinderalimentatie

Kinderalimentatie

Hoe regel je de alimentatie voor jullie kind? Lees hier meer over kinderalimentatie.

kinderalimentatie

Kinderalimentatie is alimentatie voor het kind. Jullie blijven ook na de scheiding verantwoordelijk voor de zorg van jullie kind, zowel wat betreft de dagelijkse zorg, als ook financieel. Jullie dragen hier beiden aan bij. Degene die meer zorg verleent dan de ander, maakt ook meer kosten en heeft daardoor misschien hiervoor een bijdrage nodig van de ander. Of dit zo is en hoeveel, hangt af van verschillende factoren.

Zo wordt er eerst gekeken hoeveel jullie uitgaven aan jullie kind toen jullie nog bij elkaar waren. Dit wordt de behoefte, oftewel de kosten van de kinderen genoemd en wordt mede bepaald aan de hand van de nibud tabellen. Vervolgens wordt gekeken hoe hoog jullie inkomens zijn (degene met een hoger inkomen kan doorgaans meer bijdragen) en is het belangrijk hoe de verdeling van de zorg voor jullie kind zal zijn. Degene met een lager inkomen en/of degene die wat meer voor jullie kind zal gaan zorgen, kan hierdoor een bijdrage van de ander nodig hebben.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Stappenplan Scheiden in 7 stappen →

Alimentatieberekening, hoe wordt de kinderalimentatie berekend?

Willen jullie weten of je alimentatie voor jullie kinderen moeten betalen of hoeveel recht je hebt op kinderalimentatie? Onze mediators maken een alimentatieberekening zodat jullie vanuit een officiële berekening inzicht krijgen in de opbouw, de kosten van de kinderen en wat jullie samen als ouders zijnde bij kunnen vragen aan jullie kinderen.

Voor het berekenen van de kinderalimentatie worden verschillende stappen genomen:

  • Aan welk inkomen waren jullie gewend toen jullie nog een gezin waren; wat was het besteedbaar inkomen? Mede op deze basis worden de kosten van de kinderen bepaald
  • Wat is het inkomen na de scheiding om de kosten voor jullie kind te voldoen; ofwel, wat is jullie draagkracht?
  • De zorgverdeling, hoeveel dagen zijn de kinderen bij welke ouder? Degene die het minst voor jullie kind zorgt, krijgt de zogenaamde ‘zorgkorting’. Wat moeten jullie dan nog per saldo bijdragen aan elkaar, zodat ook degene die het merendeel van de zorg verleent, dit financieel kan blijven doen
  • Er wordt rekening gehouden met de fiscale tegemoetkomingen (kind gebonden budget)
  • Heeft jullie kind eigen inkomsten, waardoor jullie kind (deels) in de eigen kosten kan voorzien?

Onze mediators nemen stap voor stap de alimentatieberekening met jullie door en bespreken de uitkomst van de berekening. Zo kunnen jullie samen goede en passende afspraken maken over de kinderalimentatie.

Alimentatie kinderen boven de 18

Hebben jullie kinderen tussen de 18 en 21 jaar, ook dan is er een mogelijkheid dat jullie alimentatie moeten betalen voor onderhoud en studie. Deze wordt direct aan het kind betaald indien jullie kind niet meer thuis woonachtig is. Of dit het geval is en hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het inkomen van jullie jongvolwassen kinderen.

Wanneer geen kinderalimentatie?

Geen kinderalimentatie komt eigenlijk niet meer voor. Zelfs als je over onvoldoende inkomen beschikt, wordt je nog geacht een minimaal bedrag bij te dragen in de financiële zorg voor je kind.
Ook als de verzorgende ouder van de mogelijkheid om kinderalimentatie te vragen afziet, blijft het recht op kinderalimentatie wel bestaan. Afspraken over de hoogte en de duur van de alimentatie worden vastgelegd in het ouderschapsplan, die door de scheidingsmediator wordt opgesteld.

Indexatie kinderalimentatie

Kinderalimentatie wordt jaarlijks geïndexeerd. Medio november wordt bekend met welk percentage de kinderalimentatie voor het jaar daarna opgehoogd dient te worden.

Wat klanten over ons zeggen

“Ik vond het fijn dat we bijgestaan zijn met begrip deskundigheid en respect.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button