Wij zijn 60 plus en gaan scheiden, wat is mogelijk met onze eigen woning?

60 plus en scheiden. Het komt dan voor, dat het vermogen in de eigen woning zit. Wat zijn de mogelijkheden als je gaat scheiden? Een scheiding boven je 60ste is vaak anders omdat er geen thuiswonende kinderen meer zijn. Mensen gaan met pensioen en de afleiding van werk valt weg. De vraag of je dit leven nog wilt (met deze partner!), kan dan gaan spelen. Vooral in een maatschappij, zoals de onze waar de levensfilosofie “gelukkig zijn” centraal staat.

Het aantal 60-plussers dat uit elkaar gaat, is de afgelopen 30 jaar verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. De financiën goed regelen is een belangrijk item. En hoe zit het de woning?

Paul wil in de woning blijven na de scheiding

Mieke (61 jr.) en Paul (60 jr.) zijn 37 jaar getrouwd (in gemeenschap van goederen) geweest, als ze besluiten te gaan scheiden. Ze hebben een eigen woning van €300.000. Hun hypotheek bedraagt nog 50.000 euro; er is dus een overwaarde van 250.000, waarbij beide recht hebben op de helft.

Paul werkt nog en verdient €70.000 per jaar, hij heeft een pensioen opgebouwd van 40.000 euro. Mieke werkt ook nog parttime en heeft een jaarinkomen van €10.000, haar pensioenopbouw bedraagt €3000. Paul zijn pensioen is opgebouwd tijdens het huwelijk en zal dus gedeeld worden. Ze hebben nauwelijks spaargeld.

Hoe zit het met de uitkoop van Mieke?

Paul wil na de scheiding op latere leeftijd graag in de woning blijven wonen. Dit betekent dat hij een totale hypotheek van €175.000 moet hebben (bestaand uit de hypotheeksom die nog over is + de helft van de overwaarde van €125.000, waar Mieke recht op heeft).

De bank zegt echter “nee” op zijn vraag deze hypotheek te verstrekken. Reden? Paul zijn salaris valt straks weg, hij heeft dan een te laag pensioen (+AOW), om het bedrag te financieren.

Woning verkopen of aanhouden?

Met Mieke en Paul bespreek ik de opties.

  • De eerste optie is het huis te verkopen. Ze zouden dan een makelaar in de hand moeten nemen en de woning voor een reële prijs te koop zetten. Bij verkoop wordt de overwaarde fifty-fifty verdeeld.
  • De tweede optie is het huis onverdeeld laten. Paul en Mieke blijven samen eigenaar van het huis. Paul blijft erin wonen en Mieke zoekt een andere (huur) woning. Samen met hun maak ik een plaatje, zodat deze oplossing financieel haalbaar is.

Lees meer: wij zijn 60 plus en gaan scheiden of alles over de eigen woning bij de scheiding.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button