boeken kinderen scheiding

Boeken voor kinderen bij de scheiding

Overzicht van boeken, als je te maken krijgt met een scheiding; voor kinderen.

Voor peuters en kleuters

Mila heeft 2 bedjes – Judith Koppens en Anouk Nijs

Voor kleine kinderen legt dit boek duidelijk uit wat het betekent om gescheiden ouders te hebben. Met illustraties in warme kleuren [ISBN 9789044819397].

Dag papa – Nicoline van Heijningen en Annet Schaap

De ouders van Jochem en Max gaan scheiden, papa gaat weg. Jochem bedenkt iets dat de dag minder droevig maakt [ISBN 9076766940].

Van Alles Twee – Martine Delfos

De ouders van Sterre en Jordi zijn gescheiden, omdat ze te veel ruzie hadden. Voor Sterre en Jordi heeft de scheiding grote gevolgen [ISBN 9075564406].

Heks en Tovenaar – Brigitte Minne

Heks en Tovenaar zijn gelukkig met hun twee kinderen, totdat ze elkaar na jaren gaan irriteren en besluiten te scheiden [ISBN 9058381455].

De papawinkel – Kristien Aertssen

Op een avond springt de vader van Kleine Kater zo maar uit het raam. Zijn moeder kijkt er niet van op. Katers gaan wel vaker op pad weet ze. Maar Kleine Kater is vastbesloten zijn vader terug te vinden. Nadat zijn vader is vertrokken, helpt de buurman Kleine Kater een beetje over zijn verdriet heen [ISBN 9025830226].

Maar jij blijft mijn papa – Ann De Bode en Rien Broere

Na de scheiding van haar ouders raakt An nogal in de war wanneer haar moeder een nieuwe vriend krijgt [ISBN 902081379X].

Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders – Tessa Dix

Zoek je een tastbaar instrument om je kinderen te helpen bij het verwerken van de scheiding? Dan is dit boekje zeker de moeite waard! (4-12 jaar).

Kinderen van 6 – 8 jaar

Gelukkig gescheiden.. – Liesbeth Geerts (prentenboek)

Heb je je kinderen net verteld dat jullie gaan scheiden; met dit boek maak je de scheiding bespreekbaar. Kinderen kunnen met vragen komen en worden gestimuleerd om emoties te uiten. Het verhaal is geïllustreerd met mooie tekeningen in heldere kleuren. Het gaat over herkenbare situaties, zoals op school en thuis bij de ouders als er bijvoorbeeld ruzie is. De auteur is zowel ervaringsdeskundig, die vertelt over haar eigen ervaringen, als leerkracht van een basisschool en gebruikt de ervaringen, die ze heeft op gedaan in de klas. (Het boek is ook geschikt voor kleuters om voor te lezen) [ISBN 908708126X].

Van allebei – Reinalda Kerseboom (voorleesboek)

In dit voorleesboek staan versterkende hulpbronverhalen voor kinderen. Toegespitst op herkenbare situaties en moeilijkheden, zoals wennen aan het wisselen bij co-ouderschap. Het steunt kinderen gemakkelijker om te kunnen gaan met gebeurtenissen tijdens of na een scheiding, zoals ruzie of verandering. Door de herkenning biedt het troost aan kinderen.

Heen en weer – als je ouders apart wonen – Marja Baseler (werkboekje)

In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken [ISBN 9789044328530].

Bang Boos Blij – Boukje Overgaauw (werkboekje)

Een helpboek voor als je ouders zijn gescheiden. In dit boek kun je lezen, tekenen en schrijven, alleen, samen met één van de ouders/een andere dierbare of een professioneel hulpverlener [ISBN 9075564643].

W-auw – Afke Huitema (werkboekje)

Dit (voor)lees- en werkboek is voor kinderen van wie het leven is veranderd door de scheiding van hun ouders of door het overlijden van iemand van wie ze houden [ISBN 9077179062].

Ik hoor bij jullie allebei – M.J.M. Fiddelaers-Jaspers (werkboekje)

Kinderen kunnen in dit boekje hun verhaal over de scheiding kwijt; hun gevoelens en herinneringen, hoe het was en hoe het nu is, hoe de woonsituatie nu is en hoe het gezin/de gezinnen samengesteld zijn. Kinderen kunnen er zelfstandig of met begeleiding in werken [ISBN 9077179070].

Weekendpapa – Nelleke Scherpbier

De ouders van Jesse gaan scheiden, en dat vindt hij best moeilijk. Bij zijn verhaal staan praatvragen voor kinderen zelf [ISBN 9789085430353].

Als je ouders gaan scheiden – Annemarie Bon

Informatie over scheiding. Junior Informatieboekje. N159 [ISBN 9005009993].

Stijntje Stoer – Lian de Kat

Papa woont niet meer thuis. Soms mist Stijntje hem [ISBN 9027642192].

Koffer-Koen – Annie van Gansewinkel

Koen houdt van verzamelen. Maar het is wel lastig dat hij al z’n schatten twee keer per week moet verhuizen. Hij woont een paar dagen in het huis van zijn moeder en een paar in de flat van z’n vader [ISBN 9027675325].

Dees, een vader en een viool – Liesbeth Groenhuijsen

Over een jongen die Dees heet. Dees houdt van zijn konijn en van het geluid van de viool van zijn vader. Hij wil het liefste dat alles blijft zoals het is. Op een dag gaan zijn vader en moeder scheiden, en dan lijkt er ineens niets meer gewoon. De geluiden in huis lijken anders, zijn moeder zingt niet meer en de viool van zijn vader is weg [ISBN 9066655240].

Uit elkaar – Veronique Puts

Papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruzie maken, zeggen ze niets meer tegen elkaar. Een meisje wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan.
Is familie dan niet voor altijd? Een meisje praat over de scheiding met haar vriendin en met opa en oma. Ze is boos. En soms droomt ze stiekem over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn [ISBN 9025862829].

Kinderen van 9 – 12 jaar

Kinderen en echtscheiding – Ludo Driesen (dagboekje / werkboekje)

Lees- en werkboek voor kinderen met gescheiden ouders. Er worden vragen gesteld bij stukjes uit het dagboek van de 12-jarige Thomas. Hij schrijft bijvoorbeeld over de ruzies van zijn ouders en over het nieuwe gezin waarin hij uiteindelijk terechtkomt [ISBN 9044112007].

Het geheim van Lena Lijstje – Francine Oomen

Het boek gaat over de gedachten en gevoelens van een 12-jarig meisje zoals verliefdheid, lesbisch ouderschap en eenzaamheid. De lijstjes werken en maken het voor Lena gemakkelijker om bijvoorbeeld een keuze te maken. Een soort dagboek voor meisjes vanaf 9 jaar vooral met gescheiden ouders [ISBN 9026996470].

Briefgeheim – Jan Terlouw

Eva krijgt genoeg van het geruzie van haar ouders. Ze loopt weg van huis omdat haar ouders altijd ruzie maken. Een brief, die ze gevonden heeft, brengt haar in moeilijkheden, want plotseling is ze echt spoorloos verdwenen. Na een paar dagen komt ze weer te voorschijn. Ze hult zich in stilzwijgen en bekijkt haar vader met nog meer wantrouwen. Het gaat over de relatie tussen moeder, vader en kind [ISBN 906069161X].

Het kofferkind – Jacqueline Wilson

Als de ouders van Andrea zijn gescheiden, kan zij niet kiezen bij wie zij wil wonen. Haar leven komt op zijn kop te staan. Ze houdt niet van die verandering en probeert vast te houden aan de tijd voor de verandering. Daarmee drijft ze haar ouders tot wanhoop. Uiteindelijk ziet ze in dat ze zo niet door kan gaan en accepteert ze de verandering [ISBN 9026901267].

Montelimar – Nelly Heykamp

Na de scheiding van haar ouders heeft een 12-jarig meisje moeite de nieuwe vriend van haar moeder te accepteren [ISBN 9029520647].

Lees meer: hoe regel je alles goed voor de kinderen bij de scheiding?

Wij gaan door en bieden naast gesprekken bij jullie thuis ook videobellen aan

Ga naar: