Hoe vertel je dat je wilt scheiden

Je kunt er erg tegen opzien de ander te vertellen dat je wilt scheiden. Bang voor wat je in gang zet en voor de reactie van de ander. De zogenaamde “scheidingsmelding” wordt dan ook vaak lang uitgesteld.

Waarom is een goede scheidingsmelding zo belangrijk? Als hier onvoldoende aandacht aan is besteed, werkt dit altijd door. Er is nog hoop dat het goed komt en bij het regelen van de scheiding kan het proces gefrustreerd worden. Goed is dan te kijken of het “waarom van de scheiding” duidelijk voor de ander is.

Tips

  • Wacht er niet te lang mee. Als je hebt besloten niet verder te willen, vertel dit dan zo snel mogelijk. Vaak voelt de ander toch dat er wat aan de hand is.
  • Kom gelijk to the point; vertel niet een heel verhaal. Zwak het niet af door minder erg te maken en wees zo duidelijk mogelijk.
  • Houd het bij jezelf. Praat vanuit ‘ik” en wat voor jou de reden is.
  • Laat merken dat het definitief is. Maak er geen discussie van in de vorm van welles-nietes.
  • Geef de ander ruimte te reageren. Jij bent al verder in je hoofd en met het proces; de ander moet er nog aan beginnen.

Pieter vertelt Bianca dat hij wil scheiden

Pieter en Bianca zijn 11 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen. Pieter wil scheiden. Hij loopt hier al een tijd mee rond. Als hij vertelt dat hij niet gelukkig meer is in de relatie en wil scheiden, is dit voor Bianca een schok. Ze is in paniek en boos, ze vraagt hoe het met de kinderen moet. Als Bianca de eerste schrik te boven is, legt Pieter uit wat zijn beweegredenen zijn. Bepaalde dingen herkent ze wel en kan ze plaatsen. Gedurende de dagen en gesprekken, die volgen wordt het verhaal voor haar steeds duidelijker en ook dat het definitief is.

Lees meer: wat kan mediation bij de scheiding betekenen?