Redenen om te scheiden: waarom scheiden mensen?

Ik ben Sjoerd Uitenbroek coach/counselor met een eigen praktijk en mediator bij Resolve. Regelmatig krijg ik de vraag van cliënten: waarom scheiden mensen en gaan ze uit elkaar? Tja, een scheiding kan verschillende redenen hebben. Laat ik hieronder eens enkele veelvoorkomende redenen om te scheiden toelichten.

Over de auteur

Redenen om te scheiden: waarom scheiden mensen?

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

1. Uit elkaar gegroeid

Veel mensen hebben het druk, heel druk! Kijk maar eens naar jezelf. Werk, sport, contacten met vrienden, misschien nog (jonge) kinderen, theater, internet, mogelijk opleidingen en nog veel meer. Aan het einde van de dag, kinderen op bed, ploffen we uitgeput neer op de bank.

Jij blij dat je zit, je partner blij dat zij/hij zit. Nog even de tv aan en proberen niet in slaap te vallen, om vervolgens na een half uur wakker te schrikken en naar boven te stommelen waar je partner al in diepe slaap is. Vroeger hadden jullie nog goede gesprekken tot diep in de nacht.

Nu jaren later met alles wat moet in het leven komen jullie allebei tot het besef dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Van verbindende goede gesprekken komt het al heel lang niet meer. Jullie volgen allebei jullie eigen carrièrepad en doen dingen los van elkaar. Gaandeweg zijn jullie steeds verder uit elkaar gegroeid en de beweging naar elkaar toe is niet meer mogelijk. Dit is een veelgehoorde reden om te scheiden.

2. Jullie passen (toch) niet bij elkaar

Jullie waren nog jong toen jullie verkering kregen, allebei 16 jaar en het was een magische liefde die eeuwig zou duren. Allebei nog volop in ontwikkeling, hersenen dienen nog verder te groeien en karakters nog niet geheel ontwikkeld. Door de jaren heen ontwikkelen jullie ieder een ander kant op en blijkt de liefdesrelatie hier niet tegen bestand. Er ontstaan conflicten en uiteindelijk redenen om te scheiden.

3. De liefde is over

Mensen worden verliefd en krijgen een liefdesrelatie. Allebei een roze bril en alles van elkaar wordt gezien als uniek, geweldig en leuk! Het leven is feest wat we volop vieren. Na verloop van tijd, de roze bril ligt in de la, blijkt dat je partner toch wat karaktertrekken heeft die minder plezierig zijn.

Het geweldige temperament is toch wel heel onrustig. Of wat als rustig werd ervaren is nu saai, er zit geen leven in. Ook kwetsbaarheid is ver te zoeken!

Tja denk je, ideaal krijg je nooit en overal is wat en het zal nog wel veranderen. Maar tijdens de relatie komen er over en weer steeds meer irritaties. Totdat mensen uiteindelijk tot de conclusie komen dat er geen liefde meer is en besluiten uit elkaar te gaan.

4. Relatie mist respect, vertrouwen en kwetsbaarheid

Ieder mens wil met respect worden behandeld. Wij willen mensen kunnen vertrouwen en vertrouwd worden, zeker in een liefdesrelatie! Ook kwetsbaarheid is belangrijk, immers geen verbinding zonder kwetsbaarheid!

Nu kan er in een liefdesrelatie iets gebeuren wat de bovenstaande waarden in een relatie onder druk zet. Die druk kan zo hoog oplopen dat uiteindelijk besloten wordt te scheiden. Regelmatig is de reden, de aanleiding tot scheiden, al verder terug in het verleden ontstaan. Ik zal hieronder een voorbeeld geven uit de praktijk.

Praktijkvoorbeeld: waarom scheiden mensen

Een vrouw gaat een seksuele relatie aan met een andere man. Na verloop van tijd komt haar man achter deze affaire en confronteert zijn vrouw hiermee. Zij ontkent het aanvankelijk, alleen er is geen weg meer terug en er ontstaat ruzie.

Hierbij verwijt de vrouw de man 5 jaar eerder een affaire met een andere vrouw te hebben gehad. De reden voor de scheiding van nu is 5 jaar eerder met de affaire van de man al ontstaan. De vrouw voelde zich 5 jaar geleden al respectloos behandeld en het vertrouwen was weg. Daarnaast is de vrouw 5 jaar geleden gestopt met het tonen van haar kwetsbaarheid.

Eigenlijk is het huwelijk al gestopt nadat de affaire van de man 5 jaar geleden is uitgekomen. De relatie tussen hen is daarna moeizaam geworden, meer conflicten, geen verbinding meer, geen vertrouwen. Daardoor ook ontvankelijker geworden voor affectie van anderen, die uiteindelijk leidt tot een affaire van de vrouw.

Veel redenen om te scheiden

Tot slot: er zijn veel redenen waarom mensen scheiden, waarvan we ze lang niet allemaal hebben behandeld in dit blog. Denk aan seksuele problemen, financiële problemen, geweld, trauma of verslaving om nog wat belangrijke redenen voor een scheiding te noemen.

Lig je op dit moment in scheiding, dan kunnen de mediators van Resolve je helpen om dit op een goede manier te laten verlopen. Zeker als je samen kinderen hebt, zorgt dit ervoor dat je ook later nog goed met elkaar omgaat. Neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees hier wat mediation inhoud.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button