Scheiden of blijven, hoe maak je de keuze?
Scheiden of blijven? Je kunt erg worstelen met de vraag of je nog van de ander houdt en of je nog in de relatie wilt blijven. Elke relatie kent mindere periodes, maar deze moeten niet gaan overheersen. Is dat wel het geval dan moet er structureel iets veranderen. Als scheidingsmediator hoor ik regelmatig over de redenen die uiteindelijk tot een scheiding kunnen leiden. In dit blog deel ik een aantal overwegingen die je kunt meenemen in je keuze.
Houd ik nog van de ander?
Met de vraag of je nog van de ander houdt kun je maanden zo niet jaren bezig zijn. Je merkt dat het gevoel van ‘houden van’ wat er was, weg is. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot twijfels, zoals verwijdering tussen partners, regelmatige irritaties of ruzies, verminderde intimiteit, en de vraag of het niet beter zou zijn om uit elkaar te gaan.
Enkele inzichten die kunnen helpen bij het navigeren door deze twijfels zijn:
- Wees eerlijk naar jezelf en stuur bij waar nodig. Als je problemen ervaart, vraag jezelf dan af hoe je zelf in het leven staat. De verantwoordelijkheid nemen voor je eigen acties en gevoelens kan vaak leiden tot een beter begrip en verbetering van de relatie. Uiteindelijk heb je alleen invloed op je eigen gedrag, je kunt de ander niet veranderen.
- Hebben jullie recent een grote verandering doorgemaakt? Het is belangrijk om te begrijpen dat mensen verschillend reageren op veranderingen. Sommigen omarmen het, terwijl anderen erdoor gestrest raken. Het begrijpen van deze verschillen en het bekijken van situaties vanuit het perspectief van je partner kan helpen bij het vinden van oplossingen.
- Het streven naar gelijk hebben kan schadelijk zijn voor een relatie. Het is belangrijker om er voor elkaar te zijn en te begrijpen dat iedereen zijn eigen waarheid en perspectief heeft.
Als je problemen in je relatie ervaart, het essentieel is om tijd voor elkaar te nemen zonder afleidingen, je hoofd echt leeg te maken, je hart oprecht te openen en niets persoonlijk te nemen wat besproken wordt. Deze stappen kunnen helpen om een sterkere en gelukkigere relatie op te bouwen, of om de knoop door te hakken wat betreft scheiden of blijven.
Onevenwichtige start
Soms zijn relaties onevenwichtig begonnen waardoor de twijfels toeslaan. De één is bijvoorbeeld onzeker en de ander dominant. Dan kom je al snel in een rolverdeling terecht dat de één sterk is en de andere zwak. Hier is ook vaker sprake van als er een groot leeftijdsverschil is tussen beide partners.
Sanne en Floris zijn op jonge leeftijd bij elkaar gekomen. In het begin ervaren ze beide de relatie als heel fijn. Sanne heeft het gevoel dat Floris er voor haar is; en de relatie voelt aan als een warm bad. Tegelijkertijd wordt ze door Floris als de ‘mindere’ behandeld en ergens voelt ze dat dat niet klopt. Het gebrek aan gelijkwaardigheid gaat bij Sanne steeds meer wringen en ze kan zomaar ineens heel kwaad worden, zonder directe verklaring. Ook is ze snel geïrriteerd tegen Floris.
Sanne krijgt promotie op haar werk en gaat een opleiding volgen. Ze ontwikkelt zich en wordt onafhankelijker en vindt meer zichzelf. De rol in de relatie gaat steeds meer afwijken van de rol die ze in de buitenwereld heeft. Ze voelt zich daar meer op waarde geschat. Ook heeft ze Floris minder nodig. Sanne begint zich steeds vaker af te vragen of ze wil scheiden of blijven.
Soms groeien mensen uit elkaar, niet omdat ze niet meer van elkaar houden, maar omdat ze zichzelf op verschillende manieren en in verschillende tempo’s ontwikkelen.
De balans in de relatie verandert
Deze veranderingen in de relatie kunnen leiden tot spanningen, misverstanden en conflicten. Het is essentieel voor koppels in dergelijke situaties om open en eerlijk met elkaar te communiceren over hun gevoelens, verwachtingen en behoeften. Therapie of relatiecoaching kan ook nuttig zijn om hen te helpen navigeren door deze veranderende dynamiek en om manieren te vinden om hun relatie te versterken en te verdiepen.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat verandering onvermijdelijk is. Mensen evolueren voortdurend, zowel persoonlijk als professioneel. Wat cruciaal is, is hoe partners deze veranderingen samen aanpakken, of ze nu samen groeien of apart.
Er zijn dan 2 opties: de relatie verandert in een andere vorm of je gaat uit elkaar. Door tegen je eigen twijfels aan te lopen en dit te durven onderzoeken, word je uitgenodigd de rollen in je relatie te herzien.
Scheiden of blijven
Ook kan de conclusie getrokken worden, dat je elkaar los van de oude rollen en oude belangen te weinig te bieden hebt. Je bent klaar met de relatie. Er zijn bijvoorbeeld te veel pijnlijke dingen in de relatie gebeurd. Iemand kreeg bijvoorbeeld nooit een complimentje en voelt zich te weinig gewaardeerd door de ander. Of er is na zoveel jaren van ervaring, geen geloof meer dat de patronen in de relatie veranderen. Een keuze tussen scheiden of blijven vergt moed.
Als je besluit uit elkaar te gaan, kun je de scheiding regelen door middel van mediation. Dit betekent dat je samen goede afspraken maakt met een mediator als onpartijdige partij. Hierdoor is er meer ruimte voor het gesprek en emoties.