Scheiden of blijven?

Scheiden of blijven? Je kunt erg worstelen met de vraag of je nog van de ander houdt en of je nog in de relatie wilt blijven. Wat te doen?

Hou ik nog van de ander?

Twijfelen aan je relatie. Wil ik scheiden of blijf ik? Je kunt hier maanden zo niet jaren, mee bezig zijn en geen besluit durven nemen. Soms weet je niet meer of je nog van je man of vrouw houdt. Je merkt dat het gevoel van ‘houden van’ wat er was, weg is. Ook kun je je afvragen ‘wat is eigenlijk houden van’?

Onevenwichtige start

Soms zijn relaties onevenwichtig begonnen. De één is bijvoorbeeld onzeker en de ander dominant. Dan kom je al snel in een rolverdeling terecht dat de één sterk is en de andere zwak. In de praktijk is de sterke partij vaak de man en de vrouw is de zwakke partij. Vrouwen zijn doorgaans ook jonger dan hun mannelijke partner en hierdoor wordt de rolverdeling vaak versterkt.

Sanne en Floris zijn op jonge leeftijd bij elkaar gekomen. In het begin ervaren ze beide de relatie als heel fijn. Sanne heeft het gevoel dat Floris er voor haar is; en de relatie voelt aan als een warm bad. Tegelijkertijd wordt ze door Floris als de ‘mindere’ en de ‘zwakke’ behandeld en ergens voelt ze dat dat niet klopt. Het gaat bij Sanne steeds meer wringen en ze kan zomaar ineens heel kwaad worden, zonder directe verklaring. Ook is ze snel geïrriteerd tegen Floris.

Sanne krijgt promotie op haar werk en gaat een opleiding volgen. Ze ontwikkelt zich en wordt onafhankelijker en vindt meer zichzelf. De rol in de relatie van zwakkere gaat steeds meer afwijken van de rol die ze in de buitenwereld heeft. Ze voelt zich daar meer op waarde geschat. Ook heeft ze Floris minder nodig. Sanne begint zich steeds vaker af te vragen: hou ik nog wel van hem?

Relatie verandert of je gaat uit elkaar

Er zijn dan 2 opties: de relatie verandert in een andere vorm of je gaat uit elkaar. Door tegen je eigen twijfels aan te lopen en dit te durven onderzoeken, word je uitgenodigd de rollen in je relatie te herzien.

Door je bewust te worden van patronen en ook van je wensen in de relatie, kun je naar een diepere laag in de relatie op zoek gaan. Die noem ik essentiële liefde. Deze liefde is een wezenlijke liefde, die dieper gaat dan het vervullen van elkaars behoeftes. Houden van wordt dan in plaats van ‘dank je wel’ een uitdrukking van ‘wauw, wat ben jij een mooi mens’.

Je gaat uit elkaar

Ook kan de conclusie getrokken worden, dat je elkaar los van de oude rollen en oude belangen te weinig te bieden hebt en ga je uit elkaar. Je bent klaar met de relatie. Er zijn bijvoorbeeld te veel pijnlijke dingen in de relatie gebeurd. Iemand kreeg bijvoorbeeld nooit een complimentje en voelt zich te weinig gewaardeerd door de ander. Of er is na zoveel jaren van ervaring, geen geloof meer dat de patronen in de relatie veranderen. Beide beslissingen vergen moed.

Sanne en Floris besluiten samen in relatietherapie te gaan. Ze gaan onderzoeken of er nog voldoende basis is samen door te gaan.

Als je besluit uit elkaar te gaan, kun je de scheiding regelen door middel van mediation. Dit betekent dat je samen afspraken maakt en dat de afspraken thuis plaatsvinden. Hierdoor is er meer ruimte voor het gesprek en emoties. Meer over de echtscheiding regelen met mediation.

Lees meer: mijn partner wil niet scheiden, wat nu? of verdriet, boosheid en angst bij de scheiding.