4 redenen om te scheiden op latere leeftijd

Waarom gaan mensen scheiden op latere leeftijd na vaak een jarenlange relatie? Jan Latten, hoogleraar demografie zegt daar het volgende over: “Steeds meer ouderen gaan voor echte liefde”. Een echtscheiding op oudere leeftijd wordt ook wel grijze scheiding genoemd.

Op oudere leeftijd stellen mensen steeds hogere eisen aan hun relatie. Een belangrijk criterium is: ik moet iemand leuk blijven vinden. Andere aspecten, aldus Jan Latten, zijn: zelfstandigheid en onafhankelijkheid zeker van vrouwen maar ook gebrek aan communicatie, andere denkpatronen over seksualiteit of geld.

Over de auteur

4 redenen om te scheiden op latere leeftijd

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

4 redenen om te scheiden op latere leeftijd

In het algemeen worden 4 heel belangrijke redenen gegeven waarom mensen op latere leeftijd uit elkaar gaan.

1. Gebrek aan liefde

Onderzoek wijst uit dat gebrek aan liefde of intimiteit voor heel veel mensen reden is voor echtscheiding. Bijna 50%  van de mensen gaf aan dat het ontbreken van liefde de belangrijkste reden was om uit elkaar te gaan.

2. Communicatie

Ruim 40% van de gevraagde vindt communicatieproblemen een  heel belangrijke reden voor echtscheiding. Met name vrouwen gaven aan dat hun man ‘geen prater’ was en dat dit uiteindelijk heeft geleid tot een breuk.

3. Een gebrek aan sympathie, respect en vertrouwen

Het ontbreken van fundamentele relatie-kwaliteiten (sympathie, respect en vertrouwen) was voor veel mensen een reden om op latere leeftijd te scheiden. Gevraagden verklaarden dat een “onvermogen het vertrouwen te herstellen” of “onherstelbare inbreuk op vertrouwen” hen ertoe bracht om hun huwelijk te beëindigen.

4. Uit elkaar gegroeid

In een ideale wereld groeien partners harmonieus naast elkaar. In de praktijk groeien veel mensen juist uit elkaar. Vaak ontmoeten partners elkaar al op jonge leeftijd en zijn beide nog volop in ontwikkeling. Gaande de jaren worden de verschillen in overtuigingen en waarden zichtbaar tussen partners en is het een hele uitdaging die verschillen ook te accepteren van elkaar. Lukt dat niet dan is vaak de boodschap: “wij willen iets anders met ons leven”.

Geven en nemen

Een relatie is een constante vereffening in geven en nemen. Jij wil graag aandacht, veiligheid, respect, dankbaarheid, ed. van je partner en jouw partner wil dat natuurlijk ook van jou. Door over en weer te geven, blijft de balans in evenwicht tussen geven en nemen en kunnen jullie in het partnerschap groeien.

Is geven en nemen uit balans, de één geeft veel meer dan de ander dan ontstaat een disbalans. In alle 4 de bovenstaande belangrijke redenen om te scheiden op oudere leeftijd is er in ieder geval een disbalans in geven en nemen. Trouwens niet alleen op latere leeftijd is er vaak een disbalans in geven en nemen. Sowieso is een disbalans in geven en nemen bij heel veel scheidingen een belangrijk aspect, aldus mijn ervaring als scheidingsbemiddelaar.

Scheiding op latere leeftijd is ingrijpend

Wat de aanleiding ook is, elke scheiding dus ook een scheiding op latere leeftijd is een ingrijpende gebeurtenis. Levens zijn vaak lang met elkaar verbonden geweest en dat wordt verbroken. Ook voor (volwassen) kinderen en eventuele kleinkinderen is een breuk tussen (groot)ouders een heftige ervaring. Denk ook aan verdere familie of aan gezamenlijke vrienden waarmee een nieuwe relatie dient te worden aangegaan.

In elke levensfase is het belangrijk om een scheiding goed te regelen met elkaar en zeker bij een senioren scheiding is extra aandacht voor behoud van familiebanden en vriendschapsbanden belangrijk.

Wij van ResolveVisie hebben een uitgebreide expertise op het gebied van scheiden op oudere leeftijd, zowel op gebied van fiscaal- als emotionele begeleiding. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bron: Els van Stein, Jan Latten

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button