Scheiding en de psychische gevolgen

De psychische gevolgen tijdens de scheiding kunnen nogal intens zijn. Je bent op het werk er met je hoofd niet bij doordat je je niet kunt concentreren. Slapen gaat moeizaam, er blijft van alles door je hoofd spoken en je wordt oververmoeid. Daarbij komen ook heftige en wisselende emoties als boosheid, angst en verdriet. Door al deze problemen krijg je vervolgens ook nog fysieke klachten als darmklachten, hoofdpijn en een verhoogde spierspanning. De psychische gevolgen van scheiding liegen er niet om: je kunt het vergelijken met depressie of rouw.

Over de Auteur

Scheiding en de psychische gevolgen

Jantien Schaap

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Depressie of rouw na scheiding

Doordat je gaat scheiden komen bovenstaande situaties steeds vaker voor. Je ervaart psychische symptomen en je kunt het gevoel hebben de grip te verliezen op alles wat je voorheen wel goed geregeld had. Maar je staat niet machteloos: depressie of rouw na scheiding is niet abnormaal. Het is een heftige emotionele gebeurtenis waarbij je afscheid neemt van wat eens was. Er zijn mogelijkheden om de psychische gevolgen na scheiding te verminderen en steeds meer zaken in de hand te gaan krijgen. Wij geven hieronder 3 tips om er zo goed als mogelijk mee om te gaan.

1. Zet concrete stappen om de scheiding te regelen

Schakel een scheidingsmediator in en maak een start met een mediation traject. Dit helpt je niet direct van je al je klachten af – hoelang rouw na scheiding duurt verschil per persoon – maar doordat er weer orde wordt geschapen in de brij van onduidelijkheden ontstaat er enigszins licht aan het einde van de tunnel.

Door moeilijke gespreksonderwerpen ter tafel te brengen (bijvoorbeeld de woning, zorgverdeling van de kinderen of de financiële situatie), valt de eerste last van de schouders af en komt er zicht op oplossingen en afspraken. Hiermee komt het gevoel van rust en grip weer langzaam terug en nemen de psychische gevolgen van de scheiding langzaam af.

2. Deel het met je omgeving

Geef op werk en school aan dat je in scheiding bent. Vertel wat de scheiding met je doet en welke psychische gevolgen het heeft. Dit is vaak heel moeilijk, het tonen van je kwetsbaarheid. Maar de transparantie maakt dat je niet alles alleen op hoeft te lossen en er op werkgebied met je mee gedacht kan worden.

Ook voor kinderen is het goed als de leerkrachten op de hoogte zijn. Zij kunnen het gedrag van je kinderen in de gaten houden en dit aan jou doorgeven. Ook kunnen zij enigszins rekening houden met de kinderen op het moment dat het niet zo goed gaat op school en weten ze waar dit mee te maken kan hebben.

3. Zoek steun na scheiding

Het is niet leuk om over de scheiding te praten, een onderwerp wat vaak vermeden wordt. Als je bij vrienden of vriendinnen bent, ben je juist zo blij om er even uit te zijn en er niet over na te hoeven denken. Maar je kunt het niet alleen. Bespreek je gevoelens en problemen met iemand die je vertrouwt. Wil je er echt niemand in je directe omgeving mee lastig vallen of bij betrekken, zoek dan naar scheidingscoach of een therapeut die je kan helpen.

Mediation

Een mediator brengt duidelijkheid, veiligheid en rust tijdens een scheidingsproces. Het doel is om beide partijen te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes en tot praktische oplossingen en afspraken te komen. Bij mediation draait het niet alleen om het vinden van de juiste juridische en financiële afspraken, maar ook om het verwerken van de emotionele aspecten van een scheiding.

Begeleiding bij emoties

Daarnaast speelt een mediator behulpzame rol bij de psychische gevolgen van de scheiding. Een scheiding is vaak een emotioneel beladen proces waarbij gevoelens van verdriet, woede en onzekerheid naar boven komen. Wij helpen deze emoties in goede banen te leiden en houden beide partijen een spiegel voor. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de praktische kant, maar ook de emotionele aspecten van de scheiding aandacht krijgen. Deze aanpak creëert ruimte voor begrip en voorkomt dat emoties het proces vertragen of bemoeilijken.

Oplossingen voor de toekomst

Het doel van mediation is om beide partijen weer met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken. Door samen tot duurzame afspraken te komen, kan er een stabiele basis worden gelegd voor de nieuwe levensfase na de scheiding. Dit geeft rust en zekerheid, zowel op financieel als emotioneel gebied.

 

 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button