Tips: De scheiding verwerken met rituelen

We hebben in onze maatschappij veel rituelen rondom (liefdes)relaties, die naar een volgende fase gaan. We worden verliefd, gaan ons verloven, gaan samenwonen of trouwen en krijgen kinderen. Bij deze momenten staan we stil door een feest te geven of ringen uit te wisselen.

Maar hoe zit dit als je uit elkaar gaat of gaat scheiden? Dan is er in onze maatschappij geen ritueel dat stilstaat bij deze volgende stap in de relatie, namelijk de scheiding als partners. Zowel voor stellen zelf als de omgeving kan dit een gemis zijn als je de scheiding wil verwerken.

Wat zien wij als mediators van Resolve Visie in de praktijk? En welke tips hebben wij voor de verwerking van de scheiding?

Over de auteur

Tips: De scheiding verwerken met rituelen

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Scheiding verwerken met bijzondere rituelen

Een scheiding verwerken verloopt voor iedereen op een andere manier. Rituelen kunnen hierbij een rol spelen. Dit zijn onze tips aan de hand van bijzondere dingen die onze mediators in de praktijk hebben meegemaakt:

  • Ex-partners die bij het tekenen van het echtscheidingsconvenant een glas champagne hebben gedronken en een stukje taart hebben gegeten. Zij hebben elkaar bedankt voor de fijne jaren samen en spraken hun dankbaarheid uit voor de kinderen die zij samen hebben.
  • Ex-partners die hun trouwringen hebben laten omsmelten tot een sieraad voor hun kind, wat ze hebben gegeven op de dag dat ze de stukken tekenden.
  • Ex-partners die samen naar de kerk zijn gegaan, waar ze getrouwd waren, om een kaarsje aan te steken.
  • Ex- partners op de dag van het tekenen allebei vrij hadden genomen om samen iets leuks te gaan doen. Zoals een stel dat na de ondertekening van de stukken samen met hun kinderen naar de Efteling ging om het proces van scheiding af te ronden en samen even weg te zijn met het gezin.

Het mooie is als partners bij het afsluiten van de relatie in staat zijn te buigen voor hetgeen wat is én te buigen voor het mooie wat ooit was. Dit kan als helend ervaren worden. Je doet dat door te benoemen wat er was en ook te benoemen wat er niet is geweest, alleen wel verwacht werd in de relatie.

Scheiding verwerken bij mediation

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om een scheiding te verwerken, ook als de band met de ex-partner op dat moment minder goed is. Bij Resolve Visie hebben we zo onze eigen aanpak bij het afsluiten van de mediation bij scheiding.

Als de mediation gesprekken erop zitten en onze mediators samen met de gescheiden stellen alles hebben besproken, volgt het laatste gesprek. Wij bespreken en tekenen in het laatste gesprek de stukken en de laatste juridische afhandeling van de scheiding.

Wij vinden het waardevol om bij dit moment toch even stil te staan. Ex-partners sluiten een relatie af én een periode van hun leven. Wij doen dit op persoonlijke wijze bij mensen thuis bij het ondertekenen van de stukken. Zo hebben stellen ook de gelegenheid om in de veiligheid van onze aanwezigheid als mediators iets te kunnen zeggen. Dit kan ook helpen bij het verwerken van de scheiding. Wat komen onze mediators tegen tijdens dit laatste gesprek:

  • Vaak zijn partners gespannen voor dit laatste gesprek, dat noemen we dan ook. Ook wordt de gelegenheid gegeven om nog wat te zeggen. Wat we bijvoorbeeld hoorden: ‘Bedankt dat jij mij zo’n prachtige zoon hebt geschonken, waar we samen goed voor blijven zorgen, ook als we straks zijn gescheiden’.
  • Ook kiezen stellen er regelmatig voor om daarna samen nog even door te praten.
  • Een stel dat bij het laatste gesprek ongelofelijk samen moest huilen, waarbij onze mediator uiteindelijk de deur is uitgeslopen om ze even alleen met elkaar te laten.

Eigen scheidingsrituelen

Wat zou een eigen ritueel zijn waarmee je de scheiding kunt verwerken? De verwerking is daarmee niet klaar, maar het kan een mooie eerste stap zijn om het een plekje te geven. Als je nog midden in scheiding zit, is het altijd een optie om een mediator in te schakelen om het proces te vergemakkelijken. Neem gerust contact op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek, het is onze specialiteit.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button