Partneralimentatie
Partneralimentatie
Hoe kom je tot goede passende afspraken over partneralimentatie?
Hoe kom je tot goede passende afspraken over partneralimentatie?
Binnen scheiden en de financiën is alimentatie is vaak een beladen onderwerp wat veel vragen en emoties oproept; “Hoeveel moet ik betalen? Kan ik straks wel rondkomen? Je kan toch meer gaan werken, tot reacties als dan stop ik wel met werken”. Als het over alimentatie gaat worden zaken ineens op scherp gezet, omdat de tegengestelde belangen op tafel komen. De gemaakte keuzes die tijdens het huwelijk kloppend waren, worden nu vaak een punt van discussie. Veel voorkomend is dat zodra er kinderen komen, één van de partners, vaak de vrouw, stopt met werken of parttime gaat werken.
Zo krijgt de andere partner de ruimte om carrière op te bouwen en een goed inkomen te vergaren.
Als je gaat scheiden en je hoort de gevolgen van de keuzes die je samen gemaakt hebt, kan dat toch een gevoel geven van oneerlijkheid. Zeker als het om de partneralimentatie gaat.
Onze mediators bespreken niet alleen de ‘zwart/ witte’ uitkomst van de alimentatieberekening met jullie, maar ook de lading die het voor jullie kan hebben.
Het uitgangspunt van de berekening is dat de afspraken die gemaakt moeten worden voor jullie allebei reëel zijn en recht doen aan de keuzes die jullie samen gemaakt hebben.
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Stappenplan scheiden
Als je gaat scheiden blijft er ook na de scheiding een onderhoudsverplichting bestaan voor zowel de kinderen als ook voor de partner. De meestverdienende partner draagt bij aan het levensonderhoud van de minstverdienende partner. Deze onderhoudsverplichting is ook van toepassing bij een geregistreerd partnerschap die ontbonden wordt. Voor samenwoners die uit elkaar gaan is er alleen een onderhoudsverplichting voor de kinderen en niet voor de partner. Er is bij ex-samenwoners dus geen partneralimentatie aan de orde, tenzij dit is vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst.
Kinderalimentatie is alimentatie voor het kind, deze wordt betaald aan de ouder die het kind verzorgt met de minste draagkracht. Alimentatie voor de kinderen heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Dit betekent dat eerst de hoogte van de kosten van de kinderen worden bepaald. Vervolgens wordt de draagkracht van jullie allebei berekend om bij te dragen in deze kosten. Het kan zo zijn dat de draagkracht helemaal nodig is om te voorzien in de kosten van de kinderen en er geen draagkracht meer over is voor partneralimentatie, ook al is daar wel behoefte aan.
De kinderalimentatie duurt tot jullie kind financieel zelfstandig is, of 21 jaar wordt, de hoogte hiervan wordt vastgelegd in het ouderschapsplan.
“Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat het perfect was. Onpartijdig , duidelijk , eerlijk . Komt al zijn afspraken na. Dus niks negatiefs te verzinnen! Dus een aanrader voor degene die een mediator nodig hebben.”
Het betalen en ontvangen van partneralimentatie heeft vaak een heel andere lading dan de kinderalimentatie. Over het onderwerp partneralimentatie is veel te doen, de overheid is al jaren bezig om de wetgeving rondom partneralimentatie aan te passen. Men vindt het ouderwets en niet meer van deze tijd, zeker de termijn van 12 jaar.
Tijdens de mediation bespreken we de eventuele lading die er is, de financiële onzekerheid die hier vaak aan ten grondslag ligt. Ook de “wat als” vragen komen aan bod;
Wat als ik minder of meer ga verdienen? Wat gebeurt er wanneer ik ga samenwonen? Ik ben zelfstandige, mijn inkomen is sterk wisselend, hoe moeten wij nu een berekening maken? Wat als ik mijn baan kwijtraak? Dit zijn allemaal reële vragen. Door hier met elkaar bij stil te staan, ontstaat er vaak meer begrip en inzicht in elkaars zorgen.
Het maken van een alimentatieberekening is een ‘fotomoment’, er wordt nu een berekening én afspraken gemaakt op basis van de huidige situatie. Als er nadien veranderingen zijn, dan wordt er een nieuwe ‘foto’ gemaakt en worden deze gegevens gebruikt als basis voor een nieuwe berekening, zodat jullie de gemaakte afspraken kunnen aanpassen.