5 aandachtspunten bij een relatiebreuk op latere leeftijd

Een relatiebreuk op latere leeftijd brengt een aantal bijzonderheden met zich mee. In mijn mediation praktijk in de regio Midden-Nederland begeleid ik regelmatig koppels die op latere leeftijd uit elkaar gaan. Daarbij kom ik de volgende vijf aandachtspunten tegen.

Over de auteur

5 aandachtspunten bij een relatiebreuk op latere leeftijd

Ellen Nijenhof

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

1. Financiën

Oudere echtparen hebben vaak meer vermogen en complexere financiële situaties dan jongere koppels. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de financiën worden verdeeld en wat de gevolgen kunnen zijn voor pensioenen, sociale zekerheid en andere financiële aspecten van een relatiebreuk of scheiding. 

2. Woonruimte

Veel senioren zijn gepensioneerd en hebben een vaste woonplaats. De verdeling van de woonruimte kan een belangrijk aandachtspunt zijn bij een relatiebreuk. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om te bepalen wie het huis krijgt of hoe de verkoop van de woning wordt geregeld.

3. Gezondheid en zorg

Oudere echtparen hebben vaak meer gezondheidsproblemen dan jongere koppels. Bij een relatiebreuk op latere leeftijd moet rekening worden gehouden met de impact ervan op de gezondheid en zorgbehoeften van beide partijen.

4. Sociaal netwerk

Oudere echtparen hebben vaak een uitgebreid sociaal netwerk dat kan worden beïnvloed door de relatiebreuk. Het is belangrijk om te overwegen hoe het uit elkaar gaan het sociaal netwerk van beide partijen kan beïnvloeden en hoe dit kan worden aangepakt.

5. Emotionele ondersteuning

Een relatiebreuk is een ingrijpende gebeurtenis en kan een grote emotionele tol eisen, vooral op latere leeftijd. Het is belangrijk om voldoende emotionele ondersteuning te hebben van vrienden, familie of professionals om de gevolgen van de relatiebreuk op de mentale gezondheid te minimaliseren.

Natuurlijk is elke situatie uniek en kunnen er veel factoren meespelen. In die zin verschilt een scheiding op oudere leeftijd niet. De begeleiding is dan ook, niet anders dan in elke andere leeftijdsfase, telkens weer maatwerk. 

Interesse in het onderwerp, lees dan ook de blog: uit elkaar op latere leeftijd; waarom 50/60/70+ers scheiden.

 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button