Uit elkaar op latere leeftijd; waarom 50/60/70+ers scheiden

In mijn mediation praktijk begeleid ik koppels van alle leeftijden. Ik hoor van hen soms terug, als het om koppels van oudere leeftijd gaat, dat de omgeving verbaast reageert. Waarom nu nog uit elkaar gaan, na al die jaren samen? Toch kunnen er kunnen verschillende redenen zijn waarom koppels op latere leeftijd uit elkaar gaan. Onderstaand een aantal voorbeelden die ik in de afgelopen jaren in mijn praktijk voorbij heb zien komen.

Over de auteur

Uit elkaar op latere leeftijd; waarom 50/60/70+ers scheiden

Ellen Nijenhof

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

1. Veranderingen in de relatie

Relaties kunnen veranderen naarmate mensen ouder worden. Koppels kunnen uit elkaar groeien of merken dat ze minder gemeenschappelijke interesses hebben. Dit kan leiden tot gevoelens van vervreemding en ontevredenheid met de relatie.

2. Onopgeloste problemen

Koppels kunnen bepaalde problemen in hun relatie hebben die niet opgelost zijn en die op latere leeftijd opnieuw opduiken. Deze problemen kunnen betrekking hebben op communicatie, ontrouw, financiën of andere kwesties.

3. Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen kunnen een grote invloed hebben op relaties. Als een van de partners ziek wordt, kan dit de dynamiek van de relatie veranderen en de zorglast voor de andere partner vergroten. Dit kan spanningen en conflicten veroorzaken die uiteindelijk ervoor zorgen dat jullie op latere leeftijd uit elkaar gaan.

4. Kinderen zijn het huis uit

Naarmate kinderen ouder worden en het huis verlaten, kunnen koppels zich realiseren dat ze minder gemeenschappelijke belangen hebben dan ze dachten. Als de kinderen eenmaal weg zijn, kunnen koppels zich opnieuw op zichzelf richten en merken dat ze niet meer dezelfde doelen of interesses delen.

5. Financiële problemen

Financiële problemen kunnen op latere leeftijd een groot probleem zijn, vooral als koppels met pensioen gaan en een vast inkomen hebben. Als er spanningen zijn over geldzaken, kan dit de relatie onder druk zetten en uiteindelijk leiden tot uit elkaar gaan.

6. Veranderingen in persoonlijkheid

Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze veranderingen in hun persoonlijkheid en gedrag ondergaan. Sommige koppels kunnen merken dat ze niet meer goed bij elkaar passen vanwege deze veranderingen.

Natuurlijk is elke situatie uniek en kunnen er veel factoren meespelen. In die zin verschilt een relatiebreuk op oudere leeftijd niet. De begeleiding door mediators is dan ook niet anders dan in elke andere leeftijdsfase, telkens weer maatwerk.

Ga je scheiden en ben je op zoek naar een mediator? Wij bieden ook mediation voor scheiden op latere leeftijd.

Meer lezen over dit onderwerp, bekijk dan ook de blogs:
Uit elkaar op latere leeftijd; vijf aandachtspunten
4 redenen om te scheiden op latere leeftijd

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button