Wat is echtscheidingsbemiddeling?

Sjoerd Uitenbroek, mediator in Den Haag en omgeving, geeft antwoord op de vraag “Wat is echtscheidingsbemiddeling?” en wat dit voor partners kan betekenen. Bij echtscheidingsbemiddeling ga je samen om de tafel zitten met een gezamenlijke mediator om een scheiding zorgvuldig te regelen met oog voor alle partijen. Dit voorkomt veelal een vechtscheiding en dat is de eerste winst!

Over de auteur

Wat is echtscheidingsbemiddeling?

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Wat zijn nog meer voordelen van echtscheidingsbemiddeling?

  • De duur van het scheidingsproces met bemiddeling is veel korter dan dat met advocaten.
  • Het is minder belastend voor partijen en eventuele kinderen.
  • Het is minder kostbaar dan een scheiding met advocaten.
  • Je investeert in jullie onderlinge communicatie en daarmee in de relatie, dit heeft een positief effect op jullie communicatie in de toekomst.

Een scheidingsbemiddelaar zal altijd kijken naar het belang van beide partijen. Zo zijn er talloze redenen om, als scheiding niet meer voorkomen kan worden, in zee te gaan met een scheidingbemiddelaar.

Wat is nodig voor echtscheidingsbemiddeling? Een scheiding middels scheidingsbemiddeling vraagt van partners een gezonde en evenwichtige communicatie en dat is vaak een uitdaging. Communiceren met elkaar, dat is makkelijk gezegd, alleen in praktijk is het nog vaak een hele opgave. Ik zal als mediator partners dus ook ondersteunen hierin.

Uit de praktijk: de (mis)communicatie tussen een scheidend stel

Jan en Ans zijn 20 jaar gehuwd en hebben 2 kinderen. De laatste jaren zit behoorlijk de klad in het huwelijk en ze hebben weleens gesproken over scheiden. Dat was niet een heel fijn gesprek dus daarna hebben zij het onderwerp verder maar gemeden.

Beiden zijn niet tevreden met hun leven, ze weten dat van elkaar, ook al is dat niet uitgesproken. Bij Jan en Ans wordt er überhaupt veel niet meer uitgesproken. De eerste jaren van hun huwelijk konden zij goed praten met elkaar, alleen gaandeweg zijn zij elkaar verloren.

Ans heeft het idee dat ook de kinderen last hebben de spanningen in huis, zeker het afgelopen half jaar is de spanning tussen hen dan ook flink opgelopen. Als ze wat tegen elkaar zeggen wordt het door de ander veelal negatief ontvangen, met als gevolg dat zij elkaar zijn gaan mijden.

Ans speelt al langer met het idee te vertellen dat zij wil scheiden, maar ja er is nooit een goed moment om die boodschap te brengen. Totdat het voor haar echt niet anders meer kan en op een avond zegt ze dan ook tegen Jan te willen scheiden. Hij is sprakeloos en heeft de boodschap van Ans helemaal niet aanzien komen. De verwijten vliegen over en weer over tafel en als zo vaak ontstaat er ruzie, want allebei zijn overtuigd van hun eigen gelijk.

Als de communicatie niet meer loopt, wat dan?

Jan geeft aan dat als Ans wil scheiden zij dan ook maar moet zorgen dat het geregeld wordt. Ans neemt contact op met mij als mediator. In het gesprek dat ik met ze heb geeft Jan aan dat scheiden de keuze is van Ans en dat hij niet begrijpt waarom. Goed er is weleens wat, Ans zeurt altijd over van alles en nog wat en dan krijgt hij, Jan altijd de schuld.

Ans spring er bovenop en bijt Jan toe dat hij nooit wat doet in het huishouden, eigenlijk sowieso nooit wat gedaan heeft, ook vroeger met de kinderen niet.  Jan houdt zijn mond en zit verongelijkt te kijken. Hij zit een beetje in de slachtofferrol.

Als scheidingsbemiddelaar weet ik dat het scheidingsproces alleen dan goed kan verlopen als partners op een gelijk niveau, zelfstandig en in hun eigen kracht met elkaar kunnen communiceren. Om Jan en Ans bewust te maken van de manier waarop zij communiceren kan ik altijd dingen toepassen, zoals:

  • Ik vraag aan Jan en Ans wat de woorden altijd en nooit voor hen betekenen.
  • Ook vraag ik aan de ander wat zijn of haar ervaring is als de ander het heeft over ‘altijd doe jij dit of dat of jij zal nooit eens hier of daaraan denken’.
  • Wat ook mogelijk is, is dat ik in de overdrijving ga (niet altijd toepasbaar wel heel effectief), door te vragen hoe het mogelijk is dat zij het zolang met elkaar hebben uitgehouden, terwijl de ander al jaren niet voldoet aan het ideaalbeeld.  Kortom legio mogelijkheden en meer om de angel voor dat moment uit het conflict te halen.

Hoe zit het met alle regelzaken bij de scheiding?

Zijn de gemoederen gesust dan kan de meer zakelijke kant worden gestart met de vraag, wat voor hen het meest belangrijk is in het proces. Meestal komen daar 2 antwoorden op:

Twee vragen die betrekking hebben op angst voor de toekomst, beide partners denken hun bestaansrecht te hebben verloren. De kunst is als echtsbemiddelaar om in het gesprek de ergste onzekerheid en angst weg te nemen bij partners. Zo ook bij Jan en Ans, zodat zij op een meer rustige manier naar hun eigen scheidingsproces kunnen kijken.

Wat dus nodig is, is dat de scheidingsmediator zowel kennis heeft over de emotionele kant van een scheiding, als ook over hypotheken, woningmarkt, het familierecht en alles wat speelt rondom een scheiding.

Lees meer: een ervaringsverhaal van scheidingsmediation. Of lees hier wat mediation inhoud.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button