Scheidingsmediation: Sanne verwijt Job dat ze alles kwijtraakt door hem

Zij moet nu en haar kinderen delen met Job en zijn nieuwe vriendin én moet ook nog eens gaan verhuizen. Haar hele leven staat op zijn kop, terwijl Job zijn leventje fijn op de rit heeft.

Bij een scheiding moeten er praktische zaken geregeld worden én spelen er allerlei emoties. Omdat je leven op de kop staat, je zekerheden wegvallen én er allerlei emoties en zorgen spelen, kan het lastig zijn om te komen tot afspraken. In de mediation gesprekken is hier dan ook aandacht voor. Door zaken samen te bespreken, kan de angel er vaak worden uitgehaald en kunnen jullie gezamenlijk komen tot oplossingen. Marion Bongers, mediator in Dordrecht en omgeving, geeft een voorbeeld van een stel, waarvan de vrouw in het huis wil blijven. Waar tegenaan wordt gelopen is het uitkoopbedrag en er blijken frustraties en emoties te spelen, die ook invloed hebben op de keuzes.

Uit de praktijk: Sanne en Job gaan scheiden

Sanne en Job zijn 12 jaar getrouwd als ze besluiten uit elkaar te gaan. Ze hebben samen een zoon van 10 en een dochter van 8 jaar. Job werkt als internationaal vrachtwagenchauffeur en is vaak langere periodes van huis. Sanne werkt parttime op een school. Ze hebben samen een koophuis.

Job heeft een nieuwe vriendin waar hij inmiddels al bij is ingetrokken. Sanne wil heel graag dat zij en de kinderen in de woning kunnen blijven wonen. Ook omdat ze vindt dat er voor de kinderen al zoveel veranderingen zijn. Job staat hierachter en vindt dat de kinderen zo in een veilige en vertrouwde omgeving kunnen blijven. Sanne wil dus graag de eigen woning overnemen en samen met hun ga ik kijken welke stappen hiervoor moeten worden ondernomen.

Nu zit er een overwaarde van € 20.000 in de woning, wat inhoudt dat Sanne € 10.000 aan Job zou moeten meegeven. Dit zou zij mee moeten financieren met een nieuwe hypotheek. De bank geeft aan dat Sanne de woning over kan nemen en dat zij haar hiervoor een nieuwe hypotheek kunnen verstrekken. Dus dat is goed nieuws. Het uitkoopbedrag wil de bank echter niet meefinancieren. Reden is heel simpel; ze heeft een te laag inkomen.

Sanne is helemaal in paniek en verwijt Job dat ze nu alles kwijtraakt door de keuzes die hij heeft gemaakt. Zij moet nu en haar kinderen delen met Job en zijn nieuwe vriendin én moet ook nog eens gaan verhuizen. Haar hele leven staat op zijn kop, terwijl Job zijn leventje fijn op de rit heeft. Job geeft aan geen zin te hebben in al deze verwijten. Hij vindt dat Sanne zal moeten accepteren dat het niet anders is. Zij wordt bozer en bozer en Job draait zich volledig van Sanne af en kijkt mij aan en vraagt “kunnen we verder gaan”?

Ik vraag aan Sanne of dit haar lukt, waarop zij zegt zo niet verder te kunnen en willen. Daarna vraag ik aan Job of hij begrijpt waarom Sanne zo reageert. Job zegt dat hij dit begrijpt, maar dat hij hier niets mee kan, de situatie is nu eenmaal zoals die is. Dan vraag ik hen beiden wat zij belangrijk voor hun kinderen vinden en Job zegt dat hij het de kinderen en Sanne gunt om in het vertrouwde huis te blijven wonen. Maar hij is helemaal klaar met haar verwijten over zijn nieuwe vriendin.

Sanne roept radeloos dat die vriendin de schuld van alles is en dat zij door háár nu in deze situatie is beland. Ik ga met hen dieper in op de verwijten en laat Sanne vertellen wat ze nu het allerergste vindt. Job mag haar daarbij niet in de rede vallen. Als zij klaar is met haar verhaal, laat ik Job haar verhaal kort samenvatten. Ook vraag ik hem dit aan Sanne terug te koppelen, met de vraag of hij het goed heeft begrepen. Er komt een stukje ontspanning bij Sanne en zij geeft aan dat Job nu voor het eerst naar haar luistert en dat hij begrip toont voor haar situatie.

Vanuit het niets zegt Job, dat hij niet op de helft van de overwaarde zit te wachten. Sanne hoeft dit niet aan hem te geven, als zij hierdoor in de woning zou kunnen blijven wonen. Maar hij wil wel graag wil dat zij niet steeds zijn vriendin zo afvalt. De tranen springen in de ogen van Sanne, ze is hevig ontroerd en biedt zelfs haar excuses aan over wat zij heeft geroepen over de vriendin van Job.

Ik geef aan dat zij, als zij het beiden op deze manier willen, dit geregeld kan worden. Job kan en mag afstand doen van de helft van de overwaarde. Dit maakt het mogelijk dat Sanne en de kinderen in de woning kunnen blijven wonen. Sanne is enorm opgelucht en Job verzacht zichtbaar en is blij dat Sanne haar excuses aanbiedt over zijn vriendin. Er ontstaat een sfeer waarin zij beiden verder kunnen praten over hoe de kennismaking van de kinderen met de nieuwe vriendin eruit moet gaan zien. Sanne stelt voor om zelf eerst kennis met haar te gaan maken.

Ik bespreek nog met hen dat het ‘geen ruilhandel’ moet zijn’ in die zin dat door het financiële gebaar van Job, wordt afgedwongen dat Sanne zijn vriendin accepteert. Sanne geeft aan dat dit niet het geval is. Doordat ze door Job gehoord is en begrip heeft ontvangen én doordat de rust er komt dat ze in het huis kan blijven, komt ze meer tot zichzelf en ziet ze ook in dat het leven verder gaat. Ze wil absoluut niet in een vechtscheiding terechtkomen en realiseert zich dat ze daar zelf ook een grote invloed op heeft. Job geeft ook aan dat zijn drijfveer is dat de kinderen met Sanne in het huis kunnen blijven en hij is blij met de opening van Sanne in de acceptatie van zijn nieuwe relatie.

Door boosheid en onbegrip kom je vast te zitten

In dit praktijkvoorbeeld wordt duidelijk dat door onbegrip en boosheid ex-partners vast komen te zitten en hierdoor moeilijk tot beslissingen kunnen komen. Door de inzet van de mediator ontstaat er begrip voor elkaars situatie en worden er afspraken gemaakt die voor alle partijen goed voelen.

De rol van de mediator is beide partijen duidelijk te maken hoe het wettelijk zit (beiden hebben recht op elk de helft van de overwaarde) en dat het mogelijk is hiervan af te wijken, als je dit maar bewust doet. In dit geval dus om de reden dat het mogelijk wordt gemaakt dat de vrouw in het huis kan blijven. Door aandacht te besteden aan de emoties is er de angel uitgehaald, waardoor er ook een opening is gekomen dat beiden beter met elkaar door één deur kunnen. In dit geval ontstaat er rust in Sanne’s situatie waardoor ze beter kan omgaan met het feit dat Job een nieuwe relatie heeft.

In deze situatie wordt Sanne, even los van hoe de andere zaken worden gedeeld, overbedeeld met € 10.000. Indien dit een gezamenlijke beslissing is mag dat ook. Vaak wordt dit verrekend met andere vermogensbestanddelen (zoals spaargeld, een beleggingspolis of bijvoorbeeld een auto) als deze er zijn, maar in deze situatie lag dat anders.

Lees meer: 10 voordelen van scheidingsmediation of wat kan echtscheidingsbemiddeling voor jullie betekenen?

Scheiden: emoties én praktische zaken

Samen met onze mediators wordt jullie scheiding compleet geregeld. Voor alle praktische zaken wordt er gezocht naar oplossingen én is ruimte voor het gesprek en de emoties die er spelen. Dit geeft jullie het beste uitgangspunt voor de toekomst. Neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek door het contactformulier in te vullen, door rechtstreeks contact op te nemen met een mediator in jullie buurt of te bellen met ons landelijke informatienummer: 085 1302999.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button