Hij of zij heeft een ander

Een scheiding is vaak een emotionele en moeilijke periode. Als er dan sprake is van een nieuwe partner voor één van beide, maakt dit het vaak extra moeilijk. Hoe kun je hiermee omgaan?

Slachtoffer en dader

Waak ervoor dat er niet een rolverdeling ontstaat in dader en slachtoffer. De dader is dan diegene die een ander heeft, mogelijk al tijdens het huwelijk.

Dader: valkuil in de rol van dader, is dat je uit schuldgevoel veel ‘shit’ over je heen laat komen en teveel gaat toegeven. Je spreekt bijvoorbeeld af dat de ander de inboedel volledig houdt. De afspraak is op dat moment niet zuiver en kan leiden tot ontevredenheid op lange termijn.

Slachtoffer: aan de andere kant is het gevaar van de rol van slachtoffer. Degene die achterblijft is boos, verdrietig, voelt zich slachtoffer en de ander is de schuldige van de ellende. Die frustraties blijven zolang je je slachtoffer voelt. Je komt niet toe aan verwerking en kunt blijven hangen in negatieve gedachtes.

Advies: kijk naar de hele relatie. Dat één van beiden een ander heeft is vaak een symptoom van een relatie, die niet goed liep. Kijk niet alleen naar recente ontwikkelingen, maar kijk terug naar de hele relatie:

  • Hoe was de relatie het afgelopen jaar; voelden beide partners zich gelukkig?
  • Hoe was het tussen jullie beide voordat er een ander in het spel was?

Door dit te bespreken, wordt de situatie vaak genuanceerder. Als het huwelijk al niet goed meer was en de andere partij ziet dat ook in, dan is acceptatie dichterbij.

Kiezen voor ander perspectief

Als er een derde in het spel is, kan de andere partij zo gekwetst zijn, dat die vindt dat de ander ervoor moet boeten. Iemand kan dan strakker op zijn strepen gaan staan en minder het belang van het totaal zien, zoals het welzijn van de kinderen.

Door hier bewust van te zijn, kunnen partijen kiezen om vanuit een ander perspectief met elkaar om te gaan. En zo goede afspraken te maken, om allebei weer een basis richting de toekomst hebben.

Lees meer; hoe om te gaan met rouw en verlies bij de scheiding? of mijn partner heeft een ander, hoe hier mee om te gaan?

 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button