We gaan scheiden; mijn partner heeft een ander

We gaan scheiden; mijn man heeft een ander. Of mijn vrouw heeft een ander. Scheiden: en je partner heeft een ander. Hoe kun je hiermee omgaan? Hoe ga je om met de omgeving en tips.

Verschillende fases

Ga in op de situatie zoals hij is. Het vertrouwen is al geschaad, het huwelijk is stukgelopen en niet meer te redden. Hoe kunnen jullie beide weer verder en hoe kunnen jullie het zo goed mogelijk oplossen voor de kinderen.

De partij die een ander heeft staat al met één been in een nieuw leven. De ander moet eerst nog door het rouwproces heen. Zodra ook die partij kan accepteren dat het is zoals het is, is er weer ruimte voor de toekomst. Het inzichtelijk maken van de verschillende fases, die beiden doorlopen in dit proces helpt om begrip te kweken bij elkaar. Realiseer je dat het ook voor de één niet makkelijker of moeilijker is, beide hebben een verwerkingsproces.

Oordeel omgeving

De omgeving kan een oordeel vellen en zwart-wit denken over de situatie. Probeer je niet te laten beïnvloeden hierdoor. Vaak weet de omgeving maar een topje van de ijsberg. Vaak is hun oordeel niet zuiver en brengt je ook niet verder. Zoek mensen om je heen die je vertrouwt, bij wie je je verhaal kwijt kunt en die eerlijk tegen je zijn.

Nieuwe partner: gun elkaar de tijd

Als je een nieuwe partner hebt:

  • Gun jezelf tijd om elkaar te leren kennen; betrek niet direct kinderen en familie erbij.
  • Gebruik de ander niet alleen als praatpaal, maar sta ook open voor de ander zijn verhaal.
  • Zit je erg vol over de breuk, bepraat dit dan met anderen of zoek hulp. Geef jezelf ook de ruimte om te rouwen over de breuk.

Lees meer: verdriet en rouw bij de scheiding of als er een ander is, hoe ga je hier mee om?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button