Als er ingrijpende dingen in je relatie gebeuren

Ouders die overlijden of één van de partners wordt ziek of werkloos. Zowel binnen als buiten de relatie kunnen er ingrijpende dingen gebeuren. Mensen hebben verschillende reacties op situaties. Het is een kunst elkaar te blijven verstaan in moeilijke situaties. Hoe doe je dat?

In de praktijk reageren mensen verschillend op heftige gebeurtenissen. Soms begrijp je elkaar niet en snap je niet hoe de ander met iets omgaat. Dit kan een vervreemd gevoel geven. Alsof de ander van een andere planeet komt. Gevolg kan zijn dat één van de partners zich terugtrekt of dat de communicatie stil valt.

Er gebeurt iets met beiden

Een goede wederzijdse vriend van Marije en John overlijdt. John stort zich op zijn werk en Marije stort in. John gaat maar door, werkt hard en in zijn vrije tijd is hij ook druk bezet met afspraken. Marije heeft het gevoel dat de wereld stilstaat en krijgt nauwelijks iets uit haar handen. Ze voelt zich eenzaam en in de steek gelaten. Wat er gebeurt: John probeert op deze manier het verdriet niet te voelen; Marije verdwijnt min of meer in het verdriet.

Tip: Realiseer je dat de reactie die de ander heeft er totaal anders uit kan zien, maar dat er wel dezelfde emoties onder zitten. Beide zijn gefrustreerd, bang of hebben verdriet.

Met één gebeurt iets

Eén van de partners wordt bijvoorbeeld ernstig ziek. Door de ziekte kan diegene die ziek is, zelf veranderen. Hij of zij kan anders in het leven komen te staan en andere dingen belangrijk gaan vinden. Zeker als een ingrijpende gebeurtenis één persoon betreft, is het moeilijk voor de ander er in mee te gaan.

Tips:

  • voor diegene die er naast staat: stel vragen. Neem geen dingen aan en blijf volgen wat er in de ander omgaat.
  • voor diegene die zelf iets overkomt: realiseer je dat de ander ook gevoelens heeft over wat er met je gebeurt en aandacht nodig heeft.
  • loop niet weg als er moeilijke momenten zijn. Als diegene die ziek is huilt of boos is, probeer er dan te zijn.
  • accepteer dat dingen veranderen en zeg geen dingen als ‘ik zou willen dat het was, zoals eerder’. De realiteit is dat dingen anders zijn geworden.
  • besef als jij diegene bent die iets overkomt, dat jij niet de enige bent die ergens doorheen gaat. Voor de ander verandert er ook veel.
  • realiseer je dat het ook iets met de relatie doet. Heb oog hiervoor en praat erover.

Iedereen reageert anders

Je hebt elk je eigen coping-mechanismes, die je door een bepaalde periode heen helpen. Als de eerste heftige periode voorbij is, is er vaak ruimte om de pijn onder ogen te zien. Dan kan ook de verwerking beginnen. Dit hoeft niet op dezelfde manier en in hetzelfde tempo gedaan te worden. Hierin delen en respect hebben waar de ander staat is van belang.

Lees meer: twijfel in je relatie: hou ik nog van hem of haar? en onverschillig worden in je relatie ‘laat maar’.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button