Wat zijn redenen om uit elkaar te gaan?

Onverschilligheid en ophouden met moeite doen in een relatie. Er is te vaak niet naar je geluisterd en je geeft op. Blog over patronen in een relatie. Zoals opgeven of een ‘laat maar’ houding, die kan ontstaan in een relatie.

Man haakt af en de vrouw haakt aan

In de praktijk is het vaak de vrouw, die problemen samen wil bespreken. De man lost doorgaans zijn zaken zelf wel op. Wat dan gebeurt, is een patroon van ‘de man haakt af en de vrouw haakt aan’.

Mannen maken als het ware een terugtrekkende beweging en vrouwen gaan juist daardoor nog meer aan hun man trekken. Dit is een patroon, waar stellen helemaal in vast kunnen komen te zitten.

‘Laat maar’

Claudia en Ronald zijn 11 jaar getrouwd. Claudia wil graag zaken bespreken met Ronald. Over de schoolavond van hun kinderen, over problemen op haar werk en over haar ouders. Ronald geeft echter vaak niet thuis. Hij is moe als hij van zijn werk komt en verdwijnt regelmatig achter de tablet. Claudia blijft aangeven dat ze graag wil praten, maar Ronald reageert hier nauwelijks op.

Op een bepaald moment heeft ze er genoeg van aan hem te trekken, want het levert niets op. Ze denkt “laat maar”. Ze houdt op met haar pogingen samen zaken te bespreken. In eerste instantie merkt Ronald dit niet op. Na een paar maanden geeft Claudia aan dat ze twijfelt over de relatie. Ronald schrikt wakker en zijn eerste reactie is dat hij de relatie wil redden. Hij smeekt om een kans en zegt te willen veranderen. Bij Claudia is de deur al op slot gegaan en voor haar is het te laat dat hij in beweging komt.

Vaak is dit ook het moment, waarop een man een relatietherapeut belt. Terwijl in andere situaties juist vaak de vrouw hiervoor het initiatief neemt. De man wil duidelijkheid en gaat forceren. Hij dringt aan op een keuze en wil deze ook afdwingen: er moet nú een ja of een nee moet komen. De vrouw laat zich niet onder druk zetten en dit loopt bijna altijd uit op een scheiding.

Hoe kun je dit voorkomen?

Een cliché: maar blijf in gesprek met elkaar. Je hebt een andere manier van communiceren en ook vaak andere behoeftes en wensen. Maar blijf over bepaalde zaken, die je essentieel vindt elkaar vinden. Zoek naar een middenweg om tegemoet te komen aan de behoeftes van beide. Blijf ook investeren in je relatie en in aandacht voor elkaar.

Lees meer: top 10 redenen voor een scheiding of houd ik nog van de ander? 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button