Co-ouderschap ervaringen

Tijdens jullie huwelijk hebben jullie met alle liefde gezorgd voor jullie kinderen. Over sommige zaken dachten jullie hetzelfde en zaten jullie op één lijn. Naar welke school de kinderen zouden gaan, wie de kinderen naar het voetbal of tennis bracht en dat de kinderen op hun 12e echt nog geen tongpiercing mochten hebben. Er waren natuurlijk ook verschillen in denkwijzen over de opvoeding, maar uiteindelijk kwamen jullie er wel uit.

Maar nu zijn jullie gescheiden en hebben jullie co-ouderschap. Wat houdt dat eigenlijk in? Wat zijn co-ouderschap ervaringen? Wie bepaalt nu de regels? Wanneer slapen de kinderen bij papa en wanneer bij mama? Waarom zouden we moeten kiezen voor co-ouderschap en niet voor een zorgverdeling?

Over de Auteur

Co-ouderschap ervaringen

Jantien Schaap

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Co-ouderschap verdeling

Co-ouderschap houdt in dat de zorg voor de kinderen na de scheiden (ongeveer) gelijk gedeeld wordt. Hoe jullie deze zorg verdelen, welke dagen en tijden de kinderen waar verblijven, bepalen jullie in onderling overleg. Welke afspraken jullie maken en hoe jullie dit vastleggen (ouderschapsplan) bepalen jullie eveneens zelf. Één ding is in ieder geval zeker, ook na de scheiding blijven jullie de ouders van jullie kinderen en zal er contact moeten zijn omtrent de opvoeding.

Ervaringen co-ouderschap

De belangrijkste reden om voor co-ouderschap te kiezen is dat je het kind evenveel contact met de moeder als met de vader gunt. Ervaringen van zowel de ouders alsook de kinderen met co-ouderschap zijn verschillend;

“Ik vind het fijn om allebei mijn ouders ongeveer evenveel te zien”

“Het is prettig om te ervaren dat mijn vader en moeder nog goed door 1 deur kunnen en ik in alle openheid dingen kan bespreken die mij dwars zitten”

“Het is soms lastig dat ik elke week mijn schoolspullen moet verhuizen van papa naar mama en andersom”

“Het is moeilijk om mijn kinderen gedurende een hele week niet te zien, maar het belangrijkste is dat zij zich gelukkig voelen bij deze gelijkwaardige regeling, dat doet mij goed”

“Het gaat nu heel goed, maar direct na de scheiding was het co-ouderschap niet makkelijk door de minder goede band met mijn ex-partner als gevolg van alles wat gebeurd was”

“Co-ouderschap vraagt veel en goede communicatie. Als we in een mindere periode zitten is dit soms heel ingewikkeld en emotioneel, maar als het goed gaat is dit zeer waardevol”

Nadelen van co-ouderschap, zijn die er ook?

Op voorhand kunnen er redenen zijn om er niet voor te kiezen. Onderstaande nadelen van co-ouderschap kunnen ook gezien worden als thema’s die van te voren goed moeten worden besproken. Uiteraard helpen onze mediators hier bij.

Emotionele Belasting

  • Co-ouderschap kan emotioneel belastend zijn voor zowel de ouders als de kinderen, vooral als de relatie tussen de ouders gespannen is.

Logistieke Uitdagingen

  • Het kan logistiek ingewikkeld zijn om kinderen tussen twee huizen te verplaatsen, vooral als de ouders niet dicht bij elkaar wonen.

Verschillende Opvoedingsstijlen

  • Verschillen in opvoedingsstijlen tussen de twee ouders kunnen voor verwarring zorgen bij het kind.

Financiële Kwesties

  • Het onderhouden van twee afzonderlijke huishoudens kan financieel belastend zijn.

Maak goede afspraken met elkaar

Uiteindelijk is het wat betreft co-ouderschap ervaringen, vooral belangrijk dat een bewuste en weloverwogen keuze wordt gemaakt over hoe het ouderschap na de scheiding in te vullen. Hierbij zowel rekening houden met de voorkeur van jullie zelf en jullie kinderen, maar ook met de praktische mogelijkheden en gevoelens die hiermee gepaard gaan. Als dit in alle openheid en eerlijkheid gebeurt kunnen er geen foute keuzes gemaakt worden en zal een ieder van jullie zijn geluk, samen met de kinderen, gaan vinden.

Lees meer; hoe regel je alles goed voor de kinderen bij de scheiding? Wat komt er in een ouderschapsplan?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button