co-ouderschap ervaringen

Wat zijn ervaringen met co-ouderschap?

Co-ouderschap: beide ouders veel blijven zien maar ook sjouwen met je spullen. Co-ouderschap betekent dat de zorg van de kinderen na de scheiding gelijk gedeeld wordt.

Waarom kiezen voor co-ouderschap?

Ouders kiezen om verschillende redenen voor co-ouderschap. Een moeder geeft aan: “het mooie van co-ouders, is dat je het kind zowel de vader als de moeder gunt”.

Ook zijn er ouders, die co-ouderschap afdwingen. Omdat ze het kind niet volledig toevertrouwen aan de ander. Ze willen vinger aan de pols houden, zoals een man, wiens vrouw psychische problemen heeft.

Ervaringen

Hoe werkt co-ouderschap in de praktijk? Ouders gaan niet voor niets uit elkaar. En er zijn veel contactmomenten en praktische zaken die geregeld moeten worden. Zoals schoolspullen of afspraken over bijvoorbeeld hoe laat thuis komen en laat je het kind in het donker fietsen.

Ervaringen van zowel ouders als kinderen met co-ouderschap zijn verschillend. Positieve ervaringen zijn er als de ouders goed kunnen overleggen en het kind zich er goed bij voelt. Omgekeerd komt ook voor: het contact tussen de ouders gaat moeizaam en/of een kind wordt stiller of er zijn problemen op school. Van invloed is oa:

  • Vaak is er in het begin, als de relatie net beëindigd is, veel verdriet. Toch ga je direct verder als ouders en niet meer als geliefden. Een vrouw gaf aan: ”ik kon mijn ex nog niet zien”. Zij wachtte boven, tot haar ex-man weg was bij het brengen van de kinderen.
  • Ook de leeftijd van de kinderen speelt een rol. Bij jonge kinderen is het vaak makkelijker. Pubers kunnen erg boos zijn, op de scheiding of (één van) de ouders.

Om de week bij een ouder?

Meest voorkomende vorm is week op en week af: de ene week zijn de kinderen bij de ene ouder, de week erop bij de andere. Ook wordt er gekozen voor een wissel in de week: bijvoorbeeld de eerste helft van de week bij ene ouder, dan naar de andere ouder. Voordeel van door de week wisselen, is dat de kinderen niet zo lang de andere ouder hoeven te missen.

Ook koos een stel voor een periode van 3 jaar bij de ene ouder en de andere de volgende 3 jaar; één van de ouders was hierdoor in staat, deze periode naar het buitenland te gaan.

Lees meer; hoe regel je alles goed voor de kinderen bij de scheiding? of wat komt er in een ouderschapsplan?