Co-ouderschap – alles wat je moet weten

Past een gelijke zorgverdeling bij jullie? Maak goede afspraken met een co-ouderschap.

Co-ouderschap in de praktijk

Bij een scheiding met kinderen volgen de moeilijke vragen, hoe gaan wij de zorg voor onze kinderen regelen en bij wie gaan ze wonen? De standaard omgangsregeling waarbij een kind bij moeder blijft wonen en om het weekend bij de vader “logeert” doet vaak geen recht aan de wensen van de kinderen en de rol van beide ouders in de opvoeding van de kinderen. Een ruimere omgangsregeling waarbij de kinderen naast het weekend, bijvoorbeeld ook twee vaste avonden doordeweeks naar vader gaan kan een prima afspraak zijn voor iedereen.

Een andere zorgverdeling is co-ouderschap. Dit houdt in dat je kinderen ongeveer evenveel tijd bij allebei de ouders zijn. Zo kunnen ouders samen de zorg en de opvoeding voor hun kinderen delen en blijven allebei evenveel betrokken in de levens van de kinderen. Is co-ouderschap voor jullie een passende vorm om het ouderschap na de scheiding samen in te vullen?

Voorwaarden co-ouderschap

Ouders kiezen om verschillende redenen voor co-ouderschap. Een moeder geeft aan: “het mooie van co-ouderschap, is dat je het kind zowel de vader als de moeder gunt” Uiteindelijk staat het belang van jullie kinderen altijd voorop en helpen we jullie om de juiste omgansvorm te kiezen, zodat de zorg voor je kinderen na de scheiding goed ingevuld wordt.

Wel of geen co-ouderschap?

Wat zijn overwegingen in de keuze voor co-ouderschap?

  • Hoe flexibel is je kind? Past co-ouderschap bij jullie kinderen? Co-ouderschap vraagt namelijk meer flexibiliteit van je kinderen, ze leven dan vanuit twee huizen. Kinderen moeten meer rekening houden met waar bijvoorbeeld hun schoolspullen, of sportkleding liggen.
  • Kunnen jullie als ouders goed met elkaar overleggen en communiceren als het om de kinderen gaat? Het is belangrijk dat je als ouders goed contact met elkaar hebt en elkaar in de rol van ouders respecteert. Denk hierbij aan het afstemmen van opvoedkundige zaken, wat willen jullie je kinderen meegeven, wat zijn voor jullie belangrijke normen en waarden? Ook hele praktische zaken moeten afgestemd worden, zoals wie gaat mee naar de tandarts, wie brengt de kinderen naar het sporten of wie haalt ze ’s avonds op na een avondje stappen?
  • Blijven jullie dicht bij elkaar wonen? Kinderen moeten vanuit allebei de huizen makkelijk naar school, sport en hun vrienden kunnen gaan. Dit wordt extra belangrijk als ze al de leeftijd hebben dat ze overal zelfstandig heen kunnen.
  • Bij hele jonge kinderen is het de vraag of co-ouderschap passend is. Neem hierbij mee hoe de zorgverdeling was in de periode dat jullie nog samen waren. Voor een jong kind dat al gewend is om door beide ouders verzorgd te worden, zal co-ouderschap geen grote verandering zijn. In andere situaties waarbij de moeder grotendeels voor het kind zorgde kan co-ouderschap een te grote verandering zijn. Je kan wel samen afspreken dat co-ouderschap het uitgangspunt is om naar toe te werken. Jullie kunnen dan de zorgverdeling stap voor stap gaan uitbreiden.
  • Is het praktisch haalbaar om de zorg gelijk te delen? Past het bijvoorbeeld in het werkrooster, of zijn er mogelijkheden om meer thuis te werken? Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn van beide ouders om de zorgverdeling vanuit co-ouderschap in te vullen.

Hoe kunnen jullie co-ouderschap invullen?

Eén van de vormen is dat de kinderen om de week bij één van de ouders zijn. Voor jonge kinderen, soms ook voor ouders, kan dit echter te lang zijn om een hele week de andere ouder, of je kinderen, niet zien.

Een andere invulling is met een wisselmoment doordeweeks, bijvoorbeeld woensdag en zaterdag, dit maakt dat de kinderen minder lang aaneengesloten bij iedere ouder zijn. Kinderen hebben routine nodig. Probeer dus te voorkomen dat er teveel wisselmomenten zijn waardoor kinderen niet meer weten naar welke ouder ze moeten gaan. Voor hele jonge kinderen kan dit juist wel wenselijk zijn, bijvoorbeeld om de twee dagen naar de andere ouder gaan.

Tips zijn:

  • Maak, zeker bij meerdere wisselmomenten, een visueel overzicht in de vorm van een maandkalender, waarop kinderen kunnen zien wanneer ze bij welke ouder zijn.
  • Probeer te voorkomen dat de kinderen vanuit de verdeling van dagen altijd de weekenden bij de ene ouder zijn en de doordeweekse dagen bij de andere ouder. Het is belangrijk voor de kinderen én voor jezelf om dit af te wisselen. Doordeweeks zit je nu eenmaal meer in de regelmodus; werk, school, huiswerk, etc. In het weekend is er meer ontspanning, minder moeten en daarmee ook meer ruimte om samen met de kinderen wat te ondernemen.
  • Overleg regelmatig met elkaar en natuurlijk met je kinderen over hoe het gaat, waar ze tegen aan lopen en wat er nodig is om dit op te lossen. Dit zal jullie helpen om afspraken aan te passen als dit nodig blijkt te zijn.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Lees meer over ons stappenplan voor een scheiding

Hoe regel je bij co-ouderschap de financiën?

Bij co-ouderschap worden de kosten van de kinderen gelijk gedeeld. Het is niet zo dat er in deze geen sprake is van kinderalimentatie en of een bijdrage aan de andere ouder. Afhankelijk van jullie beide inkomens worden als eerste de kosten van de kinderen bepaald. Vervolgens wordt er gekeken naar wat jullie draagkracht is om deze kosten in te kunnen vullen.

Hiervoor maakt onze mediator een alimentatieberekening. Zo krijgen jullie inzichtelijk wat de kosten van de kinderen zijn en hoe jullie dit samen in kunnen vullen. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de kinderbijslag, het kind gebonden budget en andere tegemoetkomingen van de overheid voor de kinderen.

Bij co-ouderschap wordt er onderscheid gemaakt in de kosten voor de kinderen in de eigen huishouding (dagelijks levensonderhoud, wonen en reservering vakanties) en huishoud overstijgende kosten (kleding, schoolgeld, sporten, abonnementen etc.).

De kinderrekening is onderdeel van co-ouderschap

Als er bij de minstverdienende ouder een tekort is in de eigen huishouding om de kosten voor de kinderen te kunnen dragen, kan er sprake zijn van kinderalimentatie.

Voor de huishoud overstijgende kosten wordt vaak gebruik gemaakt van een kinderrekening, dit is een gezamenlijke rekening. Op deze rekening wordt de kinderbijslag gestort en storten allebei (of één van de ouders, afhankelijk van de draagkracht), een vast bedrag per maand. Het voordeel van een kinderrekening is dat jullie allebei inzicht hebben in de kosten van de kinderen. Zo kunnen er geen discussies ontstaan over wie welke rekening moet betalen en hoef je elkaar niet om geld te vragen.

Alle afspraken over de zorgverdeling, of dit nu co-ouderschap is of een andere vorm, worden vastgelegd in het ouderschapsplan.

Wat klanten over ons zeggen

“Ik vond het fijn dat we bijgestaan zijn met begrip deskundigheid en respect.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button