Co-ouderschap – alles wat je moet weten
Past een gelijke zorgverdeling bij jullie? Maak goede afspraken met een co-ouderschap.
Past een gelijke zorgverdeling bij jullie? Maak goede afspraken met een co-ouderschap.
Bij een scheiding met kinderen volgen de moeilijke vragen, hoe gaan wij de zorg voor onze kinderen regelen en bij wie gaan ze wonen? De standaard omgangsregeling waarbij een kind bij moeder blijft wonen en om het weekend bij de vader “logeert” doet vaak geen recht aan de wensen van de kinderen en de rol van beide ouders in de opvoeding van de kinderen. Een ruimere omgangsregeling waarbij de kinderen naast het weekend, bijvoorbeeld ook twee vaste avonden doordeweeks naar vader gaan kan een prima afspraak zijn voor iedereen.
Een andere zorgverdeling is co-ouderschap. Dit houdt in dat je kinderen ongeveer evenveel tijd bij allebei de ouders zijn. Zo kunnen ouders samen de zorg en de opvoeding voor hun kinderen delen en blijven allebei evenveel betrokken in de levens van de kinderen. Is co-ouderschap voor jullie een passende vorm om het ouderschap na de scheiding samen in te vullen?
Ouders kiezen om verschillende redenen voor co-ouderschap. Een moeder geeft aan: “het mooie van co-ouderschap, is dat je het kind zowel de vader als de moeder gunt” Uiteindelijk staat het belang van jullie kinderen altijd voorop en helpen we jullie om de juiste omgansvorm te kiezen, zodat de zorg voor je kinderen na de scheiding goed ingevuld wordt.
Wat zijn overwegingen in de keuze voor co-ouderschap?
Eén van de vormen is dat de kinderen om de week bij één van de ouders zijn. Voor jonge kinderen, soms ook voor ouders, kan dit echter te lang zijn om een hele week de andere ouder, of je kinderen, niet zien.
Een andere invulling is met een wisselmoment doordeweeks, bijvoorbeeld woensdag en zaterdag, dit maakt dat de kinderen minder lang aaneengesloten bij iedere ouder zijn. Kinderen hebben routine nodig. Probeer dus te voorkomen dat er teveel wisselmomenten zijn waardoor kinderen niet meer weten naar welke ouder ze moeten gaan. Voor hele jonge kinderen kan dit juist wel wenselijk zijn, bijvoorbeeld om de twee dagen naar de andere ouder gaan.
Tips zijn:
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Lees meer over ons stappenplan voor een scheiding
Bij co-ouderschap worden de kosten van de kinderen gelijk gedeeld. Het is niet zo dat er in deze geen sprake is van kinderalimentatie en of een bijdrage aan de andere ouder. Afhankelijk van jullie beide inkomens worden als eerste de kosten van de kinderen bepaald. Vervolgens wordt er gekeken naar wat jullie draagkracht is om deze kosten in te kunnen vullen.
Hiervoor maakt onze mediator een alimentatieberekening. Zo krijgen jullie inzichtelijk wat de kosten van de kinderen zijn en hoe jullie dit samen in kunnen vullen. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de kinderbijslag, het kind gebonden budget en andere tegemoetkomingen van de overheid voor de kinderen.
Bij co-ouderschap wordt er onderscheid gemaakt in de kosten voor de kinderen in de eigen huishouding (dagelijks levensonderhoud, wonen en reservering vakanties) en huishoud overstijgende kosten (kleding, schoolgeld, sporten, abonnementen etc.).
Als er bij de minstverdienende ouder een tekort is in de eigen huishouding om de kosten voor de kinderen te kunnen dragen, kan er sprake zijn van kinderalimentatie.
Voor de huishoud overstijgende kosten wordt vaak gebruik gemaakt van een kinderrekening, dit is een gezamenlijke rekening. Op deze rekening wordt de kinderbijslag gestort en storten allebei (of één van de ouders, afhankelijk van de draagkracht), een vast bedrag per maand. Het voordeel van een kinderrekening is dat jullie allebei inzicht hebben in de kosten van de kinderen. Zo kunnen er geen discussies ontstaan over wie welke rekening moet betalen en hoef je elkaar niet om geld te vragen.
Alle afspraken over de zorgverdeling, of dit nu co-ouderschap is of een andere vorm, worden vastgelegd in het ouderschapsplan.
“Ik vond het fijn dat we bijgestaan zijn met begrip deskundigheid en respect.”