Commucatie cruciaal bij een scheiding
Bij een scheiding staan alle gezinsleden onder druk, er wordt verschillend gereageerd op deze spanning. Dit maakt het communiceren vaak lastig.
Tijdens en na een scheiding staat je leven op de kop. Alles wat vanzelfsprekend is, is niet meer hetzelfde. Het is een tijd van onzekerheid. Vaak kun je niet meer zoveel hebben.
Als mensen zich bedreigd voelen, vertonen ze daarop de primaire reacties als vechten, vluchten of verstijven. Je kunt star worden, in jezelf terugtrekken of een kort lontje krijgen. Je standaardreactie verandert, omdat je bij de dreigende situatie veiligheid voor jezelf wilt creëren.
Dit geldt voor het hele gezin. Alle leden van het gezin staan onder spanning door het gebeurde en daar bovenop is nog de wisselwerking van de ouders tussen de kinderen.
Kinderen kunnen in zo’n tijd ‘moeilijk’ zijn. Ook zij vertonen vaak een andere reactie dan normaal en reageren ook op de dreigende situatie.
Communiceren met je kinderen
Kinderen leren door wat ze zien en wat jij als ouder doet, veel meer dan vanuit wat je zegt. Kinderen reageren ook heftig als ze een verschil merken in wat je laat zien en wat ze voelen wat er aan de hand is.
Ze ervaren en voelen dan dat er iets anders is dan wat ze te horen krijgen. Je geeft ze op zo’n moment onbewust mee dat ze niet kunnen vertrouwen op hun gevoel.
Daarom is het belangrijk dat je als ouder bewust bent van je eigen gedrag. Neem de tijd om te reflecteren op je eigen gedrag. Waarom werd ik net zo boos toen mijn dochter iets op de grond liet vallen? Is boosheid mijn basisstemming, die komt door de hele situatie of reageer ik op de actie van haar?
Als je je daar bewust van wordt, kun je anders reageren of ergens op terugkomen. En ook ‘sorry’ zeggen, als je uit je slof geschoten bent om iets kleins.
Communiceren met je ex-partner
We verbreken relaties die we vol verwachting en met de beste intenties begonnen. In een relatie heb je vaak een vast patroon waarmee je op elkaar als partner reageert. Een scheiding is hét moment om dat patroon te doorbreken. En om goed naar jezelf te kijken, want je wil het in het vervolg anders doen. Met je ex, maar ook in de toekomst in een nieuwe relatie.
Het is een goed moment om te kijken: Wat doe ik en wat heb ik nodig om goed te functioneren en me goed te voelen? En je wil graag een goede relatie met je ex , in elk geval voor de kinderen. Toch komen er teleurstellingen, ergernissen en misverstanden.
De basis van elke relatie is communicatie. Als we kijken waar het mis gaat in onze communicatie, blijkt dat de mislukkingen meestal niet voortkomen uit de inhoud van het gesprek maar de manier waarop dingen gezegd worden. De ander lijkt jou gewoon niet de ‘verstaan’ en voor je het weet zit je weer samen in je oude valkuilen.
Lees meer: hoe houd je goed contact met je ex? of rouw en verlies bij de scheiding.