Hoe zorg je voor goed contact met je ex?

“Hoe krijg je goed contact met je ex?” dat is wat veel gescheiden partners zich afvragen. Zeker als er kinderen zijn. Stel je voor, “Iedereen doet dat zo”. Steeds weer in hetzelfde kringetje van verwijten terecht komen of geen stap verder komen in het regelen van de scheiding. In de mediation gesprekken komen regelmatig zogenaamde drogredenen voorbij. Het lijkt een goed argument, waar de ander mee komt, maar iets klopt er niet. Je voelt je onder druk gezet en je kunt terecht komen in een discussie, die nergens toe leidt.

Iedereen zou dat doen

Robert en Francis gaan scheiden en hun woning gaat in de verkoop. Wanneer dit in gang gezet gaat worden, levert dit discussie op. Robert wil dit zo snel mogelijk; Francis geeft echter aan: “we kunnen nog niet scheiden; onze woning kan nog niet in de verkoop, want de tuin ligt er slordig bij. Iedereen zou eerst zijn tuin opknappen en dan de woning in de verkoop doen. Daarna kunnen we pas scheiden.”

Iets klopt er niet

In bovenstaand voorbeeld baseert Francis haar mening op “wat iedereen vindt”. Dit is een vage onderbouwing; de vraag is wie iedereen is en of het klopt wat ze zegt. Andere voorbeelden van drogredenen zijn:

  • Druk op de ander zetten: “ik wil dat de kinderen 3 weken in de zomervakantie bij mij zijn, anders werk ik niet meer mee met de mediation.”
  • Op het gevoel inspelen: “omdat jij wilt scheiden, doe ik geen oog meer dicht.”
  • Geen inhoudelijke argumenten voor je mening gebruiken: “verschillende mensen adviseren mij een hoger bedrag voor onze woning te vragen.”
  • Iets algemeens zeggen: “het zal wel lang duren voordat onze woning verkocht wordt, want dat schiet meestal niet op.”

Om goed contact met je ex te onderhouden, is het belangrijk om eerlijk en duidelijk te communiceren. Het helpt dan om je er goed bewust van te zijn wat drogredenen zijn en om deze te vermijden.

Wat kun je doen?

Een drogreden kan je het gevoel geven dat je in de hoek gedrukt wordt, je eerste reactie kan dan zijn om terug te slaan. Een oude koe wordt uit de sloot gehaald en voor je het weet verzand je in verwijten over en weer.

Waarom goed contact met je ex belangrijk kan zijn

Een goed contact met je ex heeft vele voordelen, zowel op emotioneel als praktisch vlak. Dit geldt vooral als jullie samen kinderen hebben. Kinderen voelen zich vaak gelukkiger en veiliger als beide ouders respectvol met elkaar omgaan. Ook zonder kinderen kan het behouden van goed contact helpen om negatieve gevoelens af te sluiten en een vredig hoofdstuk af te ronden. Bovendien kan het waardevol zijn om een vertrouwde vriendschap op te bouwen.

1. Start met een gezonde afstand:

Na een relatiebreuk is het cruciaal om ruimte en tijd voor jezelf te nemen. Deze periode van afstand helpt om emoties te verwerken en de relatie te evalueren. Het kan zijn dat er nog sterke gevoelens aanwezig zijn, of juist frustraties en woede. Door even afstand te nemen, geef je jezelf de kans om objectief te kijken naar wat er misging en hoe je verder wilt. Dit voorkomt ook dat je vanuit emotie onnodige conflicten veroorzaakt.

2. Stel duidelijke grenzen voor goed contact met je ex:

Grenzen zijn essentieel om wederzijds respect te behouden en om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Bespreek met je ex wat jullie wel en niet willen in jullie nieuwe dynamiek. Dit omvat onder andere hoeveel contact jullie willen hebben, en welke onderwerpen wel of niet besproken worden. Heldere afspraken helpen misverstanden voorkomen en zorgen ervoor dat jullie beiden weten wat wel en niet acceptabel is.

3. Houd het contact respectvol en vriendelijk

Een goed contact met je ex betekent niet dat jullie de beste vrienden hoeven te worden, maar wel dat je elkaar met respect behandelt. Probeer je communicatie neutraal en vriendelijk te houden, vooral als er emoties bij komen kijken. Vermijd beschuldigingen of verwijten, ook als oude pijnpunten naar boven komen. Door kalm en positief te blijven, kun je conflicten vermijden en ontstaat er een basis van wederzijds respect.

4. Focus op het welzijn van de kinderen

Als je kinderen hebt met je ex, is het belangrijk om je communicatie te richten op hun welzijn. Kinderen worden vaak beïnvloed door de relatie tussen hun ouders, zelfs na een scheiding. Laat hen zien dat jullie in staat zijn om respectvol met elkaar om te gaan. Probeer eventuele conflicten weg van de kinderen te houden en zorg dat zij zich niet verantwoordelijk voelen voor de situatie.

5. Geef elkaar ruimte voor een nieuw leven

Een veelvoorkomend struikelblok is dat ex-partners moeite hebben om elkaars nieuwe leven te accepteren. Voor een goed contact met je ex is het van belang dat je elkaar de ruimte geeft om te groeien en nieuwe relaties aan te gaan zonder jaloezie of controle. Dit kan lastig zijn, maar is essentieel voor een gezonde verstandhouding.

Wat is wijsheid? Probeer niet direct te reageren, luister en vraag wat hij of zij bedoelt. Nodig de ander uit om aan te geven of er boosheid of zorgen spelen. Als die boven tafel komen ontstaat er vaak een ander gesprek. Ook een mediator kan hierbij steunen en zorgen dat je constructief in gesprek blijft met elkaar.

Lees meer: vergeving bij de scheiding en communicatie cruciaal bij scheiding.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button