Hoe vier je na de scheiding de verjaardag van de kinderen?

Hoe ga je met elkaar om als exen na de scheiding? En wat is goed voor de kinderen? Na de scheiding gebeurt het regelmatig dat ex-partners elkaar niet meer willen zien. Zeker als er iets naars is voorgevallen kan het contact moeilijk gaan. Je bent bijvoorbeeld erg boos op je ex-partner, omdat hij/zij is vreemdgegaan of er zijn om andere redenen veel ruzies of verwijten.

Familie en vrienden vinden er ook wat van en zijn er soms ook klaar mee. Zeker als de relatie tussen jouw ex en jouw familie al niet lekker liep, kan het zijn dat ze de ander niet meer willen zien.

Door de kinderen blijf je verbonden

Je hoeft geen vrienden te blijven. Maar door de kinderen blijf je altijd verbonden. Dit geldt ook voor ouders en overige familie. Bij het maken voor de afspraken in het ouderschapsplan, zeggen ex-partners vaak dat ze de verjaardagen van de kinderen met beide families apart willen vieren. Dit klinkt mooi; twee verjaardagen en twee keer kadootjes.

Op gevoelsnivo is het anders: je creëert een traditie dat families niet bij elkaar zijn. Deze verjaardag traditie zet zich voort bij gebeurtenissen als examen en trouwen. Dan is de keuze al gemaakt; het wordt dan beladen als bijvoorbeeld opa en oma ook op het examenfeest komen.

Barbara (nu 19) vertelt dat ze het moeilijk vond, dat de verjaardagen niet samen gevierd werden. Er was altijd gedoe. Het is nu makkelijker nu zij niet meer thuis woont. Ze vraagt zich af, hoe het gaat als ze afstudeert, of als ze straks kinderen krijgt. Dan gaat het weer niet over mij.

Dit zijn momenten dat het over het kind moet gaan. Jullie zijn volwassenen, dus zet je pijn opzij voor je kind. Als ouders dat kunnen, dan volgt de familie; als ouders het kunnen, dan moet familie het ook kunnen.

Tips

  • Neem als volwassenen je verantwoordelijkheid en werk aan je eigen pijn. Praat met familie en vrienden hierover.
  • Wees ook realistisch. Vaak is de druppel (bijvoorbeeld het vreemdgaan) niet de reden om uit elkaar te gaan. De relatie is scheef gaan groeien, jullie zijn uit elkaar gegroeid. Eén maakt de beslissing om uit elkaar te gaan. Er zijn hiervoor twee manieren: met een breekijzer of met armen om je heen.
  • Mensen willen graag dat het simpel is: één partij is fout. Als het zo is dat die partij fout is, eigenlijk altijd al ‘niet te vertrouwen’ was, lijkt de kans kleiner dat het jou ook overkomt, want jouw partner is wel betrouwbaar. Door een schuldige aan te wijzen, houd je controle over je eigen leven. Belangrijk is dit te begrijpen en soms ook om uit te leggen aan familie en vrienden.
  • Idealiter is het mooi als je samen een verhaal kunt vertellen waarom je uit elkaar gaat en dit ook beiden of zelfs samen vertelt aan de families. Geef ook aan familie aan dat jullie graag willen dat zij er zijn voor de kinderen.

Wat kun je concreet afspreken?

  • We vieren de verjaardagen van de kinderen samen, de ene keer bij de een, de andere keer bij de ander.
  • We kopen/geven samen het cadeau. Hiermee geef je het signaal aan dat jullie samen voor de kinderen blijven zorgen.

Lees meer: hoe regel je alles goed voor de kinderen bij de scheiding? of het ouderschapsplan.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button