5 voordelen van co-ouderschap

Over de auteur

voordelen van co-ouderschap

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

‘Dit wil niet zeggen dat ze hun kinderen niet missen of dat ze blij zijn dat ze er van af zijn, maar gewoonweg dat ze genieten van de tijd voor zichzelf omdat de taken evenwichtig verdeeld zijn.’

“Na vijftien jaar praktijk heb ik alles over scheidingen al gehoord. Er is veel pijn, veel woede, teleurstelling en trauma’s, maar er zijn ook verrassende voordelen aan een echtscheiding. Zo genieten veel mensen stiekem van de tijd dat ze eventjes geen ouder ‘moeten’ zijn.”

Batterijen opladen

Een belangrijk en nuttig voordeel van co-ouderschap. De week zonder kinderen dient om de batterij op te laten. Om te gaan sporten, langer te slapen, bij te praten met vriendinnen en alcohol te kunnen drinken. Het geeft niet weinig gescheiden ouders de kracht om in die andere week een geduldige, positieve ouder te zijn, de ouder die de kinderen verdienen.

“Soms vraag ik me af of we wel zouden gescheiden zijn als we elkaar meer vrije tijd hadden gegund, tijd voor onszelf, zonder de kinderen”, getuigt een gescheiden moeder.

Leren kennen

De week mét de kinderen forceert andere ouders dan weer om hun kinderen te leren kennen. “Ik werkte bijna altijd en kende mijn kinderen bijna niet. Nu we gescheiden zijn, moet ik wel tijd voor hen vrijmaken en leer ik hen eindelijk kennen. Dat is fantastisch en een van de voordelen van co-ouderschap”, zo zegt een gescheiden vader.

Respect

“Mensen die nog respect hebben voor het ouderschap van hun ex, gaan mettertijd genieten van hun kindervrije week als een stukje hemel in de helse soep van de scheiding. Hun vrije tijd geeft hen de kans om de ouder te zijn die ze altijd hadden willen zijn.

“Dit wil niet zeggen dat ze hun kinderen niet missen of dat ze blij zijn dat ze er van af zijn, maar gewoonweg dat ze genieten van de tijd voor zichzelf omdat de taken evenwichtig verdeeld zijn.”

Les voor niet gescheiden koppels

Het doet de vraag rijzen of koppels met kinderen daar niets uit kunnen leren. Dat een reisje met enkel de partner of met vriend(inn)en mag, bijvoorbeeld. Dat het geen schande is als ze ze niet zélf elke avond in bed stoppen of van school halen. Met andere woorden: dat er meer in het leven is dan moeder of vader zijn.

Voordelen van co-ouderschap = nadeel

“Tijd voor het gezin is voor veel mensen hét van hét. Maar er is een nadeel aan verbonden, een nadeel dat de eerste jaren niet altijd zichtbaar is: familietijd knaagt aan tijd voor het koppel en tijd voor jezelf. Een goed evenwicht vinden tussen het individu, het koppel en de kinderen is wat je nodig hebt om tevreden te zijn met jezelf, gelukkig in je relatie en energiek voor de kinderen.”

Meer informatie: meer over co-ouderschap of scheiden met kinderen.

voordelen van co-ouderschap
voordelen van co-ouderschap
Call Now Button