5 voordelen van co-ouderschap
Wat zijn de voordelen van co-ouderschap precies? Het is een levensgroot taboe en maar weinigen zullen het en plein public willen toegeven, maar feit is dat veel gescheiden ouders met co-ouderschap stiekem uitkijken naar hun week zonder kinderen. Dat schrijft therapeute Elisabeth Joy. Lees eventueel ook meer ervaringen!
‘Dit wil niet zeggen dat ze hun kinderen niet missen of dat ze blij zijn dat ze ervan af zijn, maar gewoonweg dat ze genieten van de tijd voor zichzelf omdat de taken evenwichtig verdeeld zijn.’
“Na vijftien jaar praktijk heb ik alles over scheidingen al gehoord. Er is veel pijn, veel woede, teleurstelling en trauma’s, maar er zijn ook verrassende voordelen aan een echtscheiding. Zo genieten veel mensen stiekem van de tijd dat ze eventjes geen ouder ‘moeten’ zijn.”
Batterijen opladen
Een belangrijk en nuttig voordeel van co-ouderschap, de week zonder kinderen kan dienen om de batterij op te laten. Om te gaan sporten, langer te slapen, bij te praten met vriendinnen of een drankje te kunnen drinken. Het geeft gescheiden ouders de kracht om in die andere week een geduldige, positieve ouder te zijn, de ouder die de kinderen verdienen.
“Soms vraag ik me af of we wel zouden gescheiden zijn als we elkaar meer vrije tijd hadden gegund, tijd voor onszelf, zonder de kinderen”, getuigt een gescheiden moeder.
Leren kennen
De week mét de kinderen forceert andere ouders om meer tijd door te brengen met de kinderen. “Ik werkte bijna altijd en kende mijn kinderen bijna niet. Nu we gescheiden zijn, moet ik wel tijd voor hen vrijmaken en leer ik hen op een andere manier beter kennen. Dat is fantastisch en een van de voordelen van co-ouderschap”, zo zegt een gescheiden vader.
Respect
Het ontwikkelen van wederzijds respect is een belangrijk voordeel van co-ouderschap:
“Mensen die nog respect hebben voor het ouderschap van hun ex, gaan mettertijd genieten van hun kindervrije week als een stukje hemel in de helse soep van de scheiding. Hun vrije tijd geeft hen de kans om de ouder te zijn die ze altijd hadden willen zijn.
“Dit wil niet zeggen dat ze hun kinderen niet missen of dat ze blij zijn dat ze ervan af zijn, maar gewoonweg dat ze genieten van de tijd voor zichzelf omdat de taken evenwichtig verdeeld zijn.”
Les voor niet gescheiden koppels
Het doet de vraag rijzen of koppels met kinderen daar niets uit kunnen leren. Dat een reisje met enkel de partner of met vriend(inn)en mag, bijvoorbeeld. Dat het geen schande is als ze ze niet zélf elke avond in bed stoppen of van school halen. Met andere woorden: dat er meer in het leven is dan moeder of vader zijn.
Mogelijke nadelen van co-ouderschap
Naast de voordelen van co-ouderschap kunnen er ook enkele nadelen van co-ouderschap zijn.
“Tijd voor het gezin is voor veel mensen hét van hét. Maar er is een nadeel aan verbonden, een nadeel dat de eerste jaren niet altijd zichtbaar is: familietijd knaagt aan tijd voor het koppel en tijd voor jezelf. Een goed evenwicht vinden tussen het individu, het koppel en de kinderen is wat je nodig hebt om tevreden te zijn met jezelf, gelukkig in je relatie en energiek voor de kinderen.”
Co-ouderschap kan voor veel gescheiden ouders een goede oplossing zijn. Het biedt beide ouders de mogelijkheid om actief betrokken te blijven in het leven van hun kinderen. Echter, net als bij elke vorm van opvoeding, brengt co-ouderschap ook enkele uitdagingen met zich mee.
1. Gebrek aan stabiliteit voor het kind
Een uitdaging is het potentiële gebrek aan stabiliteit voor het kind. Veel wisselingen tussen huizen en verschillende routines kunnen stressvol zijn voor kinderen. Ze moeten zich constant aanpassen aan nieuwe omgevingen, regels en wisselende verschillende opvoedstijlen. Ook al zijn hier afspraken over gemaakt. Deze onrust kan invloed hebben op hun emotionele welzijn en schoolprestaties.
Om dit probleem te beperken, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de opvoeding. Consistentie in routines tussen de twee huizen kan helpen om het gevoel van stabiliteit voor het kind te vergroten.
2. Communicatieproblemen tussen ouders
Een succesvol co-ouderschap vereist constante en open communicatie tussen de ouders. Helaas kan dit een uitdaging zijn. Misverstanden en onenigheid over opvoedingskeuzes kunnen escaleren, wat de sfeer rondom de kinderen kan belasten. Dit is een van de meest voorkomende nadelen van co-ouderschap.
Om conflicten te minimaliseren, kunnen ouders kiezen voor een communicatiemethodes welke gemak brengen, zoals een gedeelde digitale agenda of regelmatig overleg via e-mail of tekst.
3. Emotionele last voor ouders
Een ander vaak genoemd nadeel van co-ouderschap is de emotionele druk die het op de ouders zelf kan leggen. Beide ouders kunnen het gevoel hebben dat ze tijd met hun kinderen missen, wat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid of schuld. Daarnaast kunnen ouders worstelen met het onderhouden van een goed evenwicht tussen hun eigen leven en de zorg voor de kinderen. Het is belangrijk dat ouders zelf ook voldoende tijd en ruimte krijgen om te herstellen en voor zichzelf te zorgen. Steun van vrienden, familie of zelfs een therapeut kan hierbij helpen.
Hoe nu verder?
Hoewel co-ouderschap voordelen kan bieden voor zowel de ouders als het kind, is het belangrijk om de nadelen van co-ouderschap goed te overwegen. Gebrek aan stabiliteit, communicatieproblemen, emotionele druk en financiële ongelijkheden zijn enkele van de uitdagingen die hierbij komen kijken. Door duidelijke afspraken te maken en open communicatie te bevorderen, kunnen ouders deze nadelen deels ondervangen en een gezondere omgeving voor hun kinderen creëren.
Meer informatie: meer over co-ouderschap of scheiden met kinderen.