Je leven weer op de rails na de scheiding

Er is een leven na scheiding. Maar na lang samen te zijn geweest, kan het moeilijk zijn om je leven weer op te pakken. Misschien weet je niet goed wie je bent zonder de ander. Hoe krijg je je leven weer op de rails?

Over de auteur

Je leven weer op de rails na de scheiding

Ellen Nijenhof

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Onrust, paniek, niet kunnen slapen

Zowel mannen als vrouwen kunnen tijdens of na een scheiding, psychische klachten krijgen zoals je onrustig of paniekerig voelen of niet kunnen slapen. Je kunt in de war zijn en of het gevoel hebben jezelf zijn kwijtgeraakt in de relatie. Vaak zijn er in de relatie, en zeker op het eind, veel beschuldigingen geweest. Dit laat zijn sporen achter. “Zijn dingen mij aangepraat of ben ik echt zo ontoegankelijk of een betweter?” kun je jezelf afvragen. Hoe leer je jezelf weer kennen in een leven na scheiding?

Leven oppakken na scheiding

Het is niet eenvoudig om het leven na scheiding weer op te pakken. Als mediators maken wij het proces van scheiding mee, maar ook zeker de nasleep. Wat tips die je mogelijk kunnen helpen om het leven weer op te pakken:

Tip 1. Ren niet weg voor je gevoel, maar accepteer wat er is

Scheiden is ingrijpend en je leven staat op zijn kop. Zoek hierbij eventueel professionele hulp, dit kan je ondersteunen weer dichter bij jezelf te komen staan.

Tip 2. Vertel aan een goede vriend(in) hoe je je voelt

Spreek met de ander af dat diegene niet allerlei oplossingen aandraagt. Doel hiervan is dat je gevoel er mag zijn. Hoe paradoxaal het ook klinkt, juist het niet langer denken in oplossingen en vechten tegen de realiteit, brengt rust.

Tip 3. Lees boeken

Ga lezen. Zoals het boek ‘Als je wereld instort’ van Pema Chödrön. Dit boek gaat erover dat je je zelf toestaat je te voelen zoals je voelt. Dit betekent niet dat je helemaal wegzakt in een bepaald gevoel, maar dat je momenten neemt om te ervaren zoals het op dat moment is. Boeken geven je ook het gevoel er niet alleen voor te staan. Als je weinig mensen in je omgeving hebt die hetzelfde hebben doorgemaakt, kan dit veel steun bieden.

Tip 4. Wat vind jij belangrijk?

Bedenk bijvoorbeeld eens hoe een ideale avond voor jou eruit ziet. Wat vind jij belangrijk? En in de zorg van je kinderen? Door na te denken over deze vragen, krijg je ideeën over wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt, zonder de ander.

Tip 5. Geef het de tijd

Het is logisch dat je na een scheiding snel je leven weer wil oppakken, maar in de praktijk heeft het vaak gewoon tijd nodig. Net als rouw en het verwerken van een groot verlies, heeft ook het verwerken van een scheiding tijd nodig. Gun jezelf die tijd en bekijk het van dag tot dag.

Er is een leven na scheiding

Als de eerste acute fase voorbij is, is het aan te raden inzicht te krijgen in de voorbije relatie. Eventueel met professionele hulp. Onderzoek en wees je bewust van de patronen, die er geweest zijn. Zoals het constant de ander willen redden of voor de ander willen zorgen. Ook kan iemand het moeilijk vinden alleen te zijn. Door deze patronen te herkennen bij jezelf, waak je ervoor, dat je in een nieuwe relatie hier niet weer in vastloopt.

Lees meer: goed contact met je ex, kan dat? of hoe ga je om met rouw bij de scheiding?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button