Je leven weer op de rails na de scheiding

Jezelf kwijt geraakt zijn in de relatie, niet meer weten wie je bent. Dit gevoel kan je overkomen na de scheiding. De impact van een scheiding is groot en hoe krijg je je leven weer op de rails.

Scheiden: onrust, paniek, niet kunnen slapen

Zowel mannen als vrouwen kunnen tijdens of na een scheiding, klachten krijgen zoals je onrustig of paniekerig voelen of niet kunnen slapen. Je kunt in de war zijn en of het gevoel hebben jezelf zijn kwijtgeraakt in de relatie. Vaak is in de relatie, en zeker op het eind hiervan, vertelt wie je bent. Hoe leer je jezelf weer kennen? ‘Zijn dingen mij aangepraat of ben ik echt zo ontoegankelijk of een betweter?’

Tips

  • Ren niet weg voor je gevoel, maar accepteer wat er is. Scheiden is ingrijpend en je leven staat op zijn kop. Zoek hierbij eventueel professionele hulp, dit kan je ondersteunen weer dichter bij jezelf te komen staan.
  • Vertel aan een goede vriend of vriendin hoe je je voelt. Spreek met de ander af dat diegene niet allerlei oplossingen aandraagt. Doel hiervan is dat je gevoel er mag zijn. Hoe paradoxaal het ook klinkt, juist het niet langer denken in oplossingen en vechten tegen de realiteit, brengt rust.
  • Ga lezen. Zoals het boek ‘Als je wereld instort’ van Pema Chödrön. Dit boek gaat erover dat je je zelf toestaat je te voelen zoals je voelt. Dit betekent niet dat je helemaal wegzakt in een bepaald gevoel, maar dat je momenten neemt om te ervaren zoals het op dat moment is.

Inzicht in je relatie

Als de eerste acute fase voorbij is, is het aan te raden inzicht te krijgen in de voorbije relatie. Eventueel met professionele hulp. Onderzoek en wees je bewust van de patronen, die er geweest zijn. Zoals het constant de ander willen redden of voor de ander willen zorgen. Ook kan iemand het moeilijk vinden alleen te zijn. Door deze patronen te herkennen bij jezelf, waak je ervoor, dat je in een nieuwe relatie hier niet weer in vastloopt.

Tip is: bedenk hoe een ideale avond voor jou eruit ziet. Of wat vind jij belangrijk in de zorg van je kinderen? Door na te denken over deze vragen, krijg je ideeën over wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt, zonder de ander.

Lees meer: goed contact met je ex, kan dat? of hoe ga je om met rouw bij de scheiding?