4 tips als je gaat scheiden en in het buitenland woont

Over de auteur

4 tips als je gaat scheiden en in het buitenland woont

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Ga je scheiden en woon je in het buitenland? Als jullie als Nederlanders net over de grens in België of Duitsland wonen en gaan scheiden, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moeten houden. Wij zetten vier tips voor jullie op een rij!

Getrouwd onder welk recht?

Als eerste is het van belang om te weten onder welk rechtssysteem jullie zijn getrouwd. Zijn jullie getrouwd onder het recht van het land waar jullie op dit moment wonen, of onder het Nederlands recht? Het antwoord op deze vraag vormt het vertrekpunt van jullie scheiding. Als jullie onder het Nederlands recht zijn getrouwd en over de grens wonen is het toch mogelijk om onder het Nederlands recht te scheiden.

Vermogensverdeling

Als het duidelijk is onder welk recht de scheiding zal plaats vinden dan kan het mediation proces in gang worden gezet. De scheiding en de vermogensverdeling zullen dan in zijn geheel onder één rechtssysteem worden gedaan. Het is niet mogelijk om te “cherry picken” dat wil zeggen, je mag niet uit beide rechtssystemen onderdelen selecteren en gebruiken voor jullie scheiding in het buitenland. Wel is er onder het Nederlandse recht veel ruimte om af te wijken van de wet als jullie het daar beiden over eens zijn.

Kinderen

Het uitgangspunt dat slechts één rechtssysteem wordt toegepast geldt ook voor de afspraken rondom kinderen. Wel kan het zijn dat er voor kinderen andere toeslagen en studiefinancieringen ontvangen worden in het land waar jullie wonen. Deze zullen dan worden meegenomen in de gesprekken over het Ouderschapsplan

Alimentatieberekening

Als jullie besluiten om onder Nederlands recht te scheiden dan zal de alimentatie berekening berekend worden vanuit de Nederlandse alimentatie berekeningssystematiek. Wel zullen er, waar mogelijk, in de rekentool aanpassingen gedaan worden voor jullie specifieke situatie. 

Begeleiding scheiding Nederlanders in het buitenland

Resolve Visie heeft ervaring met het begeleiden van scheidingen onder het Nederlands recht van mensen die in het buitenland wonen. Daarbij werken wij samen met een vaste advocaat die specifieke kennis heeft van scheidingen en geschillen rond de grensstreek van België, Duitsland en Nederland. We helpen je graag verder.

Dus bel met je vragen of plan vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking: Info@resolvevisie.nl, 085 1302999 of vul het contactformulier in. 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button